Utrikes #67/2021

Ny kritik mot Qatar inför herrfotbolls-VM

Tiotusentals migrantarbetare jobbar under slavliknande förhållanden med att bygga arenorna i Qatar inför herrfotbolls-VM nästa höst. Foto: Jon Eeg/NTB/TT
Foto: Jon Eeg/NTB/TT

Hård kritik riktas återigen mot Qatar för att landet inte gör tillräckligt för att utreda de tusentals dödsfall bland landets migrantarbetare i samband med byggandet av arenor för nästa års herr fotbolls-VM. I en ny rapport visar Amnesty att hela sju av tio dödsfall lämnats outredda.

Omkring 6500 migrantarbetare har mist livet i arbetsplatsolyckor sedan diktaturen Qatar tilldelades herr fotbolls-VM för drygt tio år sedan. Beslutet att spela VM i landet har genom åren väckt starka reaktioner från framförallt människorättsorganisationer och fackförbund. Trots detta har det internationella fotbollsförbundet, FIFA, inte dragit tillbaka sitt val av värdland.

Nu kommer Amnesty med en ny rapport som visar att sju av tio dödsfall i samband med färdigställandet av arenor och infrastruktur inte utretts. Något som bland annat innebär att de dödas anhöriga inte har rätt att söka någon som helst ekonomisk kompensation.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga