Strejk bland migrantarbetarna i Qatar

Hundratals migrantarbetare har gått ut i strejk i Qatar. Aktionen kommer efter det att globala Bygg- och träfacket, BWI, beslutat sig för att låta arbetarna organisera sig hos dem.

Utrikes
Migrantarbetarna utnyttjas som billig arbetskraft under slavlika förhållanden och är enligt lag förbjudna att vara med i facket, något som den internationella federationen för bygg- och träfacken i världen, BWI, vill ändra på.
Foto: Yvonne Åsell/TT

Som Arbetaren redan rapporterat har omkring 1 400 byggnadsarbetare hittills omkommit med färdigställandet av arenor, infrastruktur och hotell inför herrfotbolls-VM 2022. 

Kritiken mot de vidriga arbetsförhållandena och det slavliknande Kafala-systemet i den rika gulfstaten har kritiserats hårt världen över, inte minst från fackligt håll. Uppemot 4 000 fler väntas dö om situationen inte förändras. 

Många av de tusentals arbetarna som sökt sig till Qatar får sina pass beslagtagna av arbetsköparna på plats, och tappar därigenom också all rätt till sjukvård, då de saknar id-handlingar.

Att organisera sig fackligt är också förbjudet för icke infödda qatarer, men när BWI, där bland annat svenska Byggnads ingår, i förra veckan öppnade upp dörren för migrantarbetarna, som främst kommer från extremt fattiga förhållanden Asien, att organisera sig genom dem dröjde det inte länge innan de första arbetarna lade ner sina verktyg. 

Under måndagen gick omkring 600 arbetare från Nepal ut i strejk med krav på något så enkelt som att få ut sina inarbetade löner. Ett hundratal arbetare från andra länder anslöt sig därefter snabbt, enligt Svenska Dagbladets reporter på plats i huvudstaden Doha.

– Jag tror att den internationella uppmärksamheten har varit oerhört viktig för att de nu vågar strejka för sina rättigheter, säger Elisabeth Löfgren på svenska Amnesty till Arbetaren.

Amnesty International har de senaste veckorna publicerat vittnesmål om omfattande människorättsövergrepp i bland annat rapporten The dark Side of Migration: Spotlight on Qatar’s construction sector ahead of the World Cup. Trots detta blev det så sent som förra veckan klart at Qatar nu även tilldelats friidrotts-VM 2019, vilket blir ytterligare en chans för regimen i landet att visa upp sig.

– Sådana här mästerskap ger naturligtvis en väldigt boost för ett land. Men här handlar det om orimliga förhållanden så tiden är långt förbi när man sade att idrott och politik inte hör ihop, säger Elisabeth Löfgren, och förklarar samtidigt att hon tycker att det Internationella Fotbollsförbundet, FIFA, duckat från kritiken.

Vad tror du att det innebär att uppemot 700 arbetare nu strejkar?

– Det är naturligtvis en desperat handling. Det viktigaste nu är att sätta press på de internationella byggföretagen på plats och på myndigheterna. Om de som strejkar nu förlorar sina jobb hjälper det knappast dem, men Qatar måste känna att de har ögonen på sig.