Utrikes #76/2021

Berlin röstade för kommunalisering av bostäder

Skulle valresultatet hörsammas av politikerna i Berlin kan snart 230 000 hyreslägenheter ägda av privata fastighetsbolag övertas av staden. Foto: Privat/Markus Schreiber/TT

I helgen, parallellt med det tyska parlamentsvalet, röstade Berlinborna ja till att kommunalisera hundratusentals av huvudstadens privata hyreslägenheter. Kampen mot höjda hyror och privata fastighetsjättar har pågått i flera år men nu återstår att se om politikerna går folket till mötes.

De senaste åren har hyrorna i den tyska huvudstaden skjutit i höjden. Något som lett till både ilska och frustration bland de boende. Samtidigt har en våg av organisering svept genom Berlin och efter att över 300 000 namnunderskrifter samlats in hölls i söndags, samtidigt som parlamentsvalet, en rådgivande folkomröstning i frågan om expropriering av de många privata fastighetsjättarnas lägenheter. Resultatet blev slående. 56 procent röstade för att kommunalisera lägenheter som ägs av privata aktörer med fler än 3000 hyreslägenheter.

Foto: Julia LindblomIlhan Kellecioglu, Ort till ort
Foto: Julia Lindblom
Ilhan Kellecioglu, Ort till ort

Söndagens omröstning är dock inte bindande så än är frågan inte avgjord. Samtidigt visar den massiva organiseringen och uppslutningen vid vallokalerna på styrkan hos de hundratusentals hyresgästerna som gått samman. Det menar åtminstone Ilhan Kellecioğlu från det Stockholmsbaserade hyresgästnätverket Ort till ort. Han var på plats i Berlin under valkampanjens sista vecka och följde arbetet noga.

– Det var ett enormt intresse och organiseringen jag såg var över förväntan. Framförallt blev jag imponerad låga trösklarna var för att aktivera sig. Med hjälp av bland annat appar som utvecklats av aktivister kunde vem som helst delta och få fram information om möten och protester vilket gjorde att betydligt fler drogs med, säger Ilhan Kellecioğlu som just kommit hem från Berlin.

Nu vill han använda inspirationen här hemma för de fortsatta protesterna mot bland annat marknadshyror och hoppas att bostadspolitiken ska locka fler unga.

– I Berlin har det här verkligen blivit en jättefråga efter att hyrorna höjs så kraftigt. De fick ihop 370 000 namnunderskrifter som krävde en folkomröstning, och oavsett om politikerna lyssnar eller inte så har ju debatten lyfts upp.

Skulle valresultatet hörsammas av politikerna i Berlin kan snart 230 000 hyreslägenheter ägda av privata fastighetsbolag övertas av staden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga