Fokus #65/2021

Dödsdomarna och solidaritetsvågen

Mängder av människor samlade på Trafalgar square i london, 1927.
Minnesdemonstration för Sacco och Vanzetti i London efter avrättningen 1927. Foto: AP

I år är det 100 år sedan de italiensk-amerikanska anarkisterna Sacco och Vanzetti dömdes till döden för ett brott de var oskyldiga till. Arbetaren var en framträdande röst i den globala rörelsen för att få dem fria. Johan Apel Röstlund dyker i arkiven och berättar om en tid där strejker, mord och våldsamma arbetsmarknadskonflikter avlöser varandra.

Redan från tidningens bildande 1922 kunde Arbetarens läsare följa det gastkramande dramat kring de italiensk-amerikanska anarkisterna Zacco och Vanzetti som ett år tidigare åtalats för ett brott de inte begått i vad som kan beskrivas som tidernas justitiemord. Bevakningen accelererade och tidningen kom med åren att spela en betydande roll i opinionsarbetet för att frige de bägge i en av världshistoriens mest uppmärksammade och utdragna rättegångar.

I mitten av april 1920 rånas en lönetransport i den sömniga lilla fabriksstaden South Braintree strax utanför Boston i den amerikanska delstaten Massachusetts. Två personer skjuts till döds och gärningsmännen försvinner i en flyktbil med en stor summa pengar på fickan. Bara några månader tidigare, på julafton 1919, hade ett annat uppmärksammat rån- och mordförsök skett, inte långt därifrån i staden West Bridgewater.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga