Inrikes #49/2021

”Man kommer inte rulla tillbaka Las-processen”

Mikael Damberg, Las-utdrag och Ulf Bjereld
– Nu finns en överenskommelse mellan delar av fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna. Det blir väldigt svårt att luckra upp den igen, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Henrik Montgomery/TT, Axel Green, Socialdemokrater För Tro & Solidaritet

Inrikesminister Mikael Damberg (S) antydde innan misstroendeförklaringen att Las-förändringen kan falla med regeringen. Men enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, ska det ses som en ”del av det politiska spelet” och Las-förändringarna kommer att ske, oavsett utgång.

Om regeringen faller är det inte säkert att regeringen kan hedra överenskommelsen kring förändringarna i anställningsskyddet. Det sade inrikesminister Mikael Damberg (s) i SVT:s Agenda, dagen innan regeringen i måndags föll.

– Tänk om regeringen faller och vi inte kan hitta ett parlamentariskt samarbete som fungerar. Tänk om vi inte kan leverera då på det omställningsavtal som kan ge tiotusentals anställda i Sverige ett starkare skydd vid omställning, sade han i programmet. 

Dagen efter föll regeringen. Betyder det att ändringarna i Las, Lagen om anställningsskydd, vilka kritiserats hårt från delar av den fackliga rörelsen nu kan falla? Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och socialdemokrat, tror inte det.

– Jag skulle bli förvånad. Nu finns en överenskommelse mellan delar av fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna. Det blir väldigt svårt att luckra upp den igen. Det går säkert att vidareutveckla det man kommit överens om, men man kommer inte rulla tillbaka processen, säger han.

Mikael Dambergs uttalande i Agenda ska inte tolkas som en verklig öppning, säger han. 

– Jag tror att det fackföreningsrörelsen har förlorat där, kommer man inte kunna återta genom denna regeringskris.  

Las-förändringarna är den del av det januariavtal som Socialdemokraterna och Miljöpartiet slöt med Liberalerna och Centerpartiet i utbyte mot deras stöd till Stefan Löfven som statsminister. Men trots att Liberalerna nu deklarerat att januariavtalet är dött är det en politisk omöjlighet för Socialdemokraterna att backa från dess löften, om de vill komma tillbaka till makten, säger Ulf Bjereld.

Att partiet gick till val med löftet att lämna anställningsskyddet orört förändrar inte situationen. För att hålla sig kvar krävs fortfarande stöd från centerpartiet och att låta Las-ändringarna falla vore ”att försvåra sådan samverkan,” bedömer han.

– Vill man fortfarande försöka få till stånd en regering med Stefan Löfven som statsminister och då kräver det centerpartiets acceptans och den acceptansen får man inte om man rullar upp de borgerliga delarna av januariavtalet.

Istället, säger han, ska Mikael Dambergs uttalande tolkas som ett försök att sätta press på de borgerliga partierna som vill se anställningsskyddet förändrat att inte fälla regeringen.

– Mikael Damberg vill sätta press på motparten och eventuellt hålla dörren uppe för justeringar. Man ska tolka hans uttalande som en del i det politiska spelat att sätta press på speciellt Centerpartiet att återupprätta samarbetet för annars förlorar de Las. 

Irene Wennemo
Foto: Pontus Lundahl/TT
Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet

Inte heller Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo, tror att regeringskrisen hotar Las-förändringarna. På sin höjd kan de bli försenade, säger hon i Arbetet.

– Det finns ett väldigt brett parlamentariskt stöd för förslagen. Så jag tror inte man kan se någon direkt effekt, säger Irene Wennemo till tidningen.

Irene Wennemo, som gick från statssekreterare under Ylva Johansson (S) på arbetsmarknadsdepartementet till generaldirektörsposten, konstaterar att processen mot införande rullar på i bakgrunden. Detta eftersom förslagen nu skickats ut på remiss till i september, vilket minskar regeringskrisens inverkan på processen. 

– Det var bra att de här departementsskrivelserna blev färdiga i tid, säger Irene Wennemo till Arbetet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga