Inrikes #50/2019

Tungt hamnbagage för MI:s nya generaldirektör

Irene Wennemo är utsedd till ny generaldirektör för Medlingsinstitutet. Hon har tidigare uttalat kritik mot Hamnarbetarförbundet. Foto: Robin Haldert, Johan Nilsson/TT Montage: Arbetaren

Medlingsinstitutets nya generaldirektör Irene Wennemo säger sig ha arbetsmarknadsparternas förtroende. Men hennes roll i strejkrättsutredningen och tydliga ställningstagande mot Hamnarbetarförbundet kan väcka tvivel om hennes opartiskhet.

Irene Wennemo går från arkitekt bakom strejkrättsutredningen till generaldirektör för Medlingsinsitutet. Nu ska hon leda den opartiska myndigheten som kan träda in när det nya Hamnavtalet löper ut.

– Jag hoppas att Hamnarbetarförbundet kommer att utgå ifrån att det kommer att fungera bra, det är min ambition också. Medlingsintitutets mål är att se till att vi har så lite konflikter som möjlighet och det kommer jag verka för även i det här sammanhanget, säger Irene Wennemo.

Förra veckan meddelade regeringen att de utsett Irene Wennemo till ny generaldirektör för Medlingsinstitutet, myndigheten som medlar mellan arbetsköpare och fack vid konflikter. När hon tillträder den 1 september kommer hon direkt från sin post som statsekreterare under Ylva Johansson på arbetsmarknadsdepartementet. I bagaget har hon en lång karriär som utredare på LO, men från arbetet på departementet tar hon med sig en ökad förståelse för arbetsköparperspektivet, säger hon.

– Jag har fått en större inblick i hur resonemangen går på arbetsgivarsidan. Jag har jobbat på den fackliga sidan tidigare, men nu har jag kompletterat med att jobba nära arbetsgivarrepresentanter. Det är viktigt för att ändå vara en konstruktiv part, säger Irene Wennemo.

Irene Wennemo, då statssekreterare, i Arbetsmarknadsnytt i februari 2018.
Irene Wennemo, då statssekreterare, i Arbetsmarknadsnytt i februari 2018. Skärmdump: Arbetaren

Men hon tar också med sig sitt bagage från sin nära inblandning i den så kallade Hamnkonflikten. På arbetsmarknadsdepartementet utformade hon först utredningen om inskränkningen av strejkrätten. Därefter arbetade hon också med lagförslaget och jämkandet av dess slutsatser med förslaget från Svenskt näringsliv, LO, TCO och Saco.

I sin roll deltog hon i februari i Västsvenska Handelskammarens seminarium om hamnkonflikten i Göteborg. Då gick hon hårt åt Hamnarbetarförbundet, enligt referatet i Svenskt Näringslivs tidning Arbetsmarknadsnytt.

– Det finns ju ingen annan än hamnarbetarna som tycker att den här situationen är lyckad, sade då Irene Wennemo, enligt tidningen.

Enligt referatet var både hon och Sveriges Hamnars vd: Joakim Ärlund, överens om beskrivningen av Hamnarbetarförbundet. Enligt dem ville facket, trots vad de sade, egentligen inte alls ha något avtal utan istället uttnyttja den avtalslösa situationen för att kunna framstå som, med Joakim Ärlunds ord, “en ganska häftig fackförening”. Irene Wennemo bekräftade själv bilden genom att hänvisa till att det var något som förbundet också sagt till henne.

Det jag sade byggde på medlarnas analyser och deras bild. Men nu har man fått ett avtal, de verkar nöjda, så då är det frid och fröjd.
Irene Wennemo, ny Generaldirektör för Medlingsinstitutet

Irene Wennemo betonade under seminariet vikten av att få till ny lagstiftning, eftersom det annars: “är fritt fram att bete sig så.”

– Jag vet att det är omdiskuterat huruvida Hamnarbetarförbundet velat ha avtal historiskt och där de menar att de velat ha det, men inte fått det. Det jag sade byggde på medlarnas analyser och deras bild. Men nu har man fått ett avtal, de verkar nöjda, så då är det frid och fröjd, säger Irene Wennemo nu.

Men bilden av kontrasteras av de många fnurror på tråden som uppstått efter avtalets tecknande. Flera tvister om avtalet kommer att avgöras i Arbetsdomstolen nästa år. Sammantaget bäddar läget just nu för en ny konfliktsituation när hamnavtalet löper ut. I det läget kommer Medlingsinstitutet åter inkallas för att medla mellan fack och arbetsköpare i hamnen.

– Jag vill inte ha konflikt med Hamnarbetarförbundet, verkligen inte. Jag har träffat dem och har respekt för det de vill åstadkomma. Men om det skapar andra stora problem på arbetsmarknaden är det Medlingsinstutets uppdrag att se till att skadeverkningarna blir så små som möjligt med de verktyg som finns till förfogande.

Men det är inte bara hennes egna tidigare ställningstagande som kan stå i vägen för en god relation med Hamnarbetarfacket. För två veckor sedan riktade Justitieombudsmannen skarp kritik mot Medlingsinsitutet för att ha agerat partiskt för arbetsköparsidan i hamnkonflikten.

I en debattartikel, undertecknad av avgående generaldirektör Carina Gunnarsson, agerade institutet ”i strid med regeringsformens krav på opartiskhet.” JO fortsätter med att det därmed finns: “en påtaglig risk för att tilltron till såväl institutets som de utsedda medlarnas opartiskhet äventyras.”

– Jag hoppas att alla parter på arbetsmarknaden får respekt för Medlingsinstitutet. Det är upp till mig att bevisa att det blir så. Jag hoppas på en god relation även med Hamnarbetarförbundet, säger Irene Wennemo.

Vi måste förhålla oss till utnämnandet, precis som vi måste förhålla oss till den nya strejklagstiftningen, men det går inte att trolla bort historiken.
Erik Helgeson, styrelseledamot Hamnarbetarförbundet

När Arbetaren ringer upp Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse, har han ännu inte nåtts av beskedet. Men av hans reaktion att döma är det en bit kvar tills det förtroendet upprättats.

– Vi måste förhålla oss till utnämnandet, precis som vi måste förhålla oss till den nya strejklagstiftningen, men det går inte att trolla bort historiken. Det blir en rejäl uppförsbacke för Irene Wennemo och det är troligen inte heller hennes prioritet att vinna vårt förtroende, säger Erik Helgeson.

Läs mer om Hamnarbetarförbundets reaktion här.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga