Året som gick #48/2021

Inget åtal mot chefer efter dödsolyckan på LKAB

Kulsinterverket i Svappavaara
Det var här på kulsinterverket i Svappavaara som arbetsplatsolyckan inträffade för snart tre år sedan. Foto: Julia Lindblom

Det blir inget åtal mot de två cheferna på LKAB som varit misstänkta för vållande till annans död efter dödsolyckan 2018, där 21-åriga Julia Markström omkom i en fallolycka på kulsinterverket i Svappavaara.

Det var i slutet av juli 2018 som Julia Markström omkom sedan hon fallit fem meter genom ett sönderrostat gallergolv inne på gruvjätten LKAB:s kulsinterverk i Svappavaara. Fallet fick stor uppmärksamhet, inte minst i Arbetaren som rapporterat om olyckan och efterspelet till den flera gånger.

Händelsen rubricerades som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och två chefer har fram till i måndags varit misstänkta. Men under måndagseftermiddagen, snart tre år efter olyckan, meddelade åklagare Stig Andersson att han inte tänker väcka åtal mot de två cheferna, rapporterar tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga