Utrikes #44/2021

Chile försöker återskapa sig själv

Barbara Sepulveda, feministisk advokat, invald i den konstituerande församling som ska skriva grundlagen. Foto: Wikimedia Commons

2019 års stora proteströrelse i Chile utmynnade i att en ny grundlag skulle skrivas. Arbetaren pratar med Barbara Sepulveda som ska vara med och skriva den.

Allt sedan omkring millenieskiftet har olika latinamerikanska länder skakats av våldsamma folkresningar. Hittills har de antingen runnit ut i sanden, ebbat ut efter att ett specifikt förslag protesterna riktats mot dragits tillbaka, eller slutat med regeringens fall, för att ersättas av en ny som kan ha varit eller inte en förbättring ur demonstranternas perspektiv.

Upproret i Chile som började under 2019 har gått en delvis annorlunda väg. Redan tidigt uppstod ett konsensus bland demonstranterna att de var ute efter något mer än bara att stoppa höjningen av biljettpriserna i tunnelbanan, som var den utlösande frågan och som de uppnådde redan efter ett par veckor. Samtidigt fanns ett vitt spektrum idéer om mer exakt vad. Lösningen man kunde enas kring blev: en ny grundlag.

Efter ett långt uppehåll under pandemin, folkomröstning och val till den ”konstituerande församling” som ska skriva den nya grundlagen, är denna nu redo att börja sitt arbete. Lokalerna håller på att ställas i ordning och innan junis slut ska de första sammanträdena hållits. Men hur? Processen är utan historiska föregångare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga