Debatt #38/2021

Debatt: För en svensk bojkott av Elbit Systems

Den 15 maj bombade Israelisk militär byggnaden där både Associated Press och Al Jazeera hade sina redaktioner i Gaza. I huset fanns också många bostadslägenheter där det bodde familjer. Foto: Mahmud Hams/TT

“Under de senaste åren har den svenska försvarsmaktens inköp av israeliskt krigsmateriel ökat markant. Vi kräver en svensk bojkott av Elbit Systems och stopp på all handel med militär utrustning mellan svenska staten och Israel.” Det skriver Sophia Olsson och Niklas Rutgersson från Allt åt Alla Göteborg i en debattartikel i Arbetaren.

De senaste dagarna har ett stort antal civila palestinier, många av dem barn, dödats i israeliska bombningar. Det eskalerande våldet i ockuperade Palestina aktualiserar behovet av en konsekvent bojkott av Israel och runtom i världen höjs nu kraven på bojkott och embargon för att sätta press på Israel för ett slut på ockupationspolitiken.

Under de senaste åren har den svenska försvarsmaktens inköp av israeliskt krigsmateriel ökat markant. Exempelvis köpte Försvarsmakten förra året in en stor mängd militära radiosystem från Elbit Systems – en fortsättning på en affär som initierades 2018. Den svenska staten kan alltså ses som direkt skyldig till att stötta den israeliska krigsmaskinen.

Vapenindustrin har avgörande betydelse för den israeliska staten och krigsmateriel är en viktig exportvara för landet. Vapenindustrin har en närmast symbiotisk relation till den israeliska armén. Dels förser vapentillverkare Israels armé med medel för att döda civila palestinier och dels har den en avgörande inverkan på Israels förmåga att upprätthålla ockupationen. Israeliska tillverkare av vapen och annat krigsmateriel saluför sina produkter med argumentet att de är testade i Israels militära operationer.

Israels största vapentillverkare, Elbit Systems, är en världsledande utvecklare av drönare och övervakningsteknologi. Elbit Systems produkter används för att upprätthålla Israels kontroll över ockuperade Palestina och har därför en central funktion i Israels pågående krigsförbrytelser mot den palestinska civilbefolkningen.

Sophie Olsson, Allt åt alla Göteborg
Sophie Olsson, Allt åt alla Göteborg

Bland annat har företagets Hermes-drönare använts flitigt i Israels attacker mot civila palestinier. Samma drönare används för att övervaka EU:s gränser och därmed upprätthålla unionens rasistiska gränspolitik.

Vidare används Elbit Systems produkter för att bevaka USA:s gräns mot Mexiko, i Indiens ockupation av Kashmir och av andra länder världen över i deras effektuering av gränsbevakning och ockupationspolitik.

Under de senaste åren har den svenska försvarsmaktens inköp av israeliskt krigsmateriel ökat markant. Exempelvis köpte Försvarsmakten förra året in en stor mängd militära radiosystem från Elbit Systems – en fortsättning på en affär som initierades 2018. Den svenska staten kan alltså ses som direkt skyldig till att stötta den israeliska krigsmaskinen.

Den internationella solidaritetsrörelsen har aktivt tagit ställning mot Israels olovliga annektering av Palestina. I fredags protesterade till exempel hamnarbetarfacket i Livorno, Italien, mot en skeppslast vapen till Israel. Förhoppningsvis kommer vi inom den närmaste tiden se ännu fler sådana segrar mot den israeliska staten.

Niklas Rutgersson, Allt åt alla Göteborg
Niklas Rutgersson, Allt åt alla Göteborg

Vi i Allt åt alla vill skapa ett samhälle som utgår från det gemensamma – inte en värld av diskriminering, ockupation och krig.

Att stänga ned Elbit skulle innebära ett hårt slag mot apartheid och en seger för den globala kampen mot krig och militarisering. Därför är internationell bojkott av Elbit Systems ett utmärkt första steg mot fullständig bojkott av Israel. Därför kräver vi svensk bojkott av Elbit Systems och stopp på all handel med militär utrustning mellan svenska staten och Israel.

Sophie Olsson, Allt åt alla Göteborg

Niklas Rutgersson, Allt åt alla Göteborg

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga