Inrikes #35/2021

Fem åtalas för ekobrott kopplat till Kinesiska muren

Det stora bostadskomplexet Kinesiska muren i Malmö.
Efter en två år lång utredning åtalas nu fem personer med kopplingar till Kinesiska muren för ekobrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Fem personer som sitter eller har suttit i styrelsen för de problemtyngda bostadsrättsföreningarna i skandalhuset Kinesiska muren åtalas nu för bokföringsbrott. Brottet har fängelse i straffskalan och den som åtalas för flest brott är en förre detta lokalpolitiker för Centerpartiet, som många boende menar har sugit ut pengar från föreningarna. 

Ekobrottsmyndigheten har utrett det aktuella ärendet under två års tid. Och nu väljer man att stämma fem personer som sitter eller har suttit i styrelserna i de problemtygnda bostadrättsföreningarna i Kinesiska muren. Kammaråklagare Jimmy Serrano åtalar bland annat en kvinna och en man som båda bor i Stockholm, som tidigare satt i styrelsen för Taxeringsrevisorn 2, samt en tidigare centerpolitiker står misstänkt för bokföringsbrott. 

– Vi har haft förhör med de misstänkta, som alla är misstänkta för bokföringsbrott. Alla som är hörda i ärendet förnekar brott rakt igenom, på olika grunder, säger Jimmy Serrano. 

Utredningen har tagit två år och sattes igång blandat för att boende i de två föreningarna hört av sig till Ekobrottsmyndigheten, men även att det skrivits mycket om det i tidningarna.

– Det är många misstänkta och mycket att göra. Men att det tagit två år är lite för långtid. Vi har fokuserat på årsredovisningar. Båda föreningarna har saknat redovisningar i flera år.

För de boende i huset blir det problematiskt att sälja sina lägenheter om det saknas årsredovisningar. Men Jimmy Serrano berättar även att det generellt är en indikator på att det är mycket misskötsel i föreningen om årsredovisningar inte lämnas in.

– Det är svårt att hitta köpare om de det inte finns årsredovisningar att granska, då är det mågna som drar sig om öronen om redovisningarna är 8-9 år gamla. 

Blir han dömd för det och får näringsförbud kommer han inte få sitta kvar i styrelsen i en bostadsförening

Jimmy Serrano, åklagare på Ekobrottsmyndigheten

Den före detta lokalpolitikern är åtalad för bokföringsbrott i både Brf Taxeringsrevisorn 2, där han tidigare varit styrelseledamot, men även i Brf 5:an där han nu sitter i styrelsen.

– Han är även åtalad för bokföringsbrott i ett aktiebolag som mer eller mindre är hans och där är det lite mer bokföringsbrott. Men även stora brister inom den löpande bokföringen, säger Jimmy Serrano. 

Bokföringsbrott är ett brott med fängelse i straffskalan och de misstänkta är på en nivå för att bli dömda till fängelsestraff.

– Jag kan dock tänka mig att det stannar vid villkorlig dom och böter, men det är tidigt att säga. De riskerar fängelsestraff men det beror på personliga omständigheter, säger Jimmy Serrano.

Den före detta lokalpolitikern är den som riskerar ett längre straff, då han är den som är åtalad på flest punkter. Kammaråklagare Jimmy Serrano har även yrkat för att han ska få näringsförbud.

– Blir han dömd för det och får näringsförbud kommer han inte få sitta kvar i styrelsen i en bostadsförening, säger han.

Arbetaren har sökt den före detta lokalpolitikern för kommentar. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan