Utrikes #29/2021

Suezkanalsgrävaren har inte fått betalt

Liten grävmaskin kämpar för att få loss stort fartyg.
Abdullah Abdel-Gawad arbetade 21-timmarspass för att få loss containerfartyget. Foto: AP/TT

Bilden på den lilla grävmaskinen som försöker gräva loss det grundstötta gigantiska fartyget i Suezkanalen har blivit världskänd. Men maskinisten i skopan har ännu inte fått betalt för de många timmar övertidsarbete och inte gavs han heller möjlighet att närvara på segerfesten. 

Runt om i hela världen har människor sett bilden på den ensamma grävmaskin som försöker gräva loss containerfartyget Ever Given från sin grundstötning i Suezkanalen. Bilden som ser ut som en miniatyr i jämförelse med det gigantiska fartyget har spridits som en löpeld i sociala medier som en skämtsam symbol för den enskildes hopplösa kamp med tillvaron. Men i maskinen satt Abdullah Abdel-Gawad och kämpade med den omöjliga uppgiften i 21-timmarspass. En övertid lika gigantisk som den omöjliga och farliga uppgiften som han ännu inte fått betalt för, rapporterar tidningen Business Insider och som i Sverige omskrevs först av tidningen Arbetet. 

– Saken är den att jag var livrädd att fartyget skulle börja kantra åt den ena eller andra sidan. För om det skulle falla över mig, då skulle det vara adjöss med mig och hejdå grävmaskinen, säger han till Business Insider.

Den 23 mars fastnade det 400 meter långa containerfartyget Ever Given i kanalen och den 29 var det lossat. Då hade Abdullah Abdel-Gawad arbetat nästan oavbrutet, med bara några timmars sömn varje dygn. Vid det laget var han, enligt egen utsago, ”halvdöd av utmattning”. Men varken han eller hans kollegor har ännu fått betalt för övertiden och kunde dessutom omöjligen närvara på segerfesten. Han fick inbjudan en och en halv timme innan den skulle börja och festen låg i en stad fyra timmars resa bort. 

– Så Suez kanalmyndighet klappade sig själv på ryggen och pratade om vilket fantastiskt arbete den gjort, säger han till Business Insider.

Själv hade han under arbetet svårt att se det roliga i bilden på honom. I efterhand är han är stolt över sin insats.

– Men i slutänden… Utan en grävmaskinist så skulle fartyget inte ha rört sig ur fläcken. Det skulle kanske fortfarande ha suttit fast, säger han till tidningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984