Utrikes #28/2021

Nej till fackklubb på Amazon i Bessemer

Handelsfacket RWSDU har nu lämnat in ett klagomål till myndigheterna med krav på att omröstningen överklagas. Foto: Jay Reeves/TT

Det blir ingen fackklubb på Amazons lager i Bessemer i Alabama. 1 798 röstade nej medan endast 738 var för att bilda fackförbund. Handelsfacket RWDSU meddelar att de nu tänker överklaga resultatet eftersom Amazon fört en antifacklig kampanj som omöjliggjorde ett rättvist val. Samtidigt finns kritik mot RWSDU:s kampanj från andra Amazonanställda.

Omröstningen på Amazons lager i Bessemer har fått stor uppmärksamhet i USA och anses vara historisk. Även presidenten Joe Biden har uttalat sitt stöd för omröstningen. Om de anställda med majoritet röstat ja hade Amazon för första gången formellt tvingats erkänna en fackförening på ett av sina lager i USA. 

Men trots uppmärksamheten i media och solidariteten som strömmat till de anställda från alla håll vann nej-sidan med stor marginal. Enligt myndigheten NLRB röstade 738 anställda ja till facklig organisering och 1798 anställda nej. Totalt var 5800 anställda berättigade att rösta.

Omröstningen föregicks av en hårdför antifacklig kampanj från nätjättens sida. Amazon har aktivt uppmanat anställda att inte delta i omröstningen. Företaget har bland annat satt upp affischer, skickat ut mejl och kallat till möten. The Guardian rapporterar även att Amazon har anlitat dyra konsulter med uppgiften att försöka förhindra valdeltagandet.  

”Det är lätt att förutsäga att facket kommer säga att Amazon vann valet eftersom vi skrämde anställda, men det är inte sant. Våra anställda hörde mycket mer Amazonfientliga budskap från facket, beslutsfattare och media än från oss. Och Amazon vann inte – våra anställda valde att rösta mot att gå med i en fackförening”, skrev företaget i ett pressmeddelande på sin hemsida i samband med publiceringen av valresultatet. 

Samtidigt finns kritik mot RWSDU:s kampanj från andra Amazonanställda i USA. Amazonians United har sedan början av 2019 organiserat anställda på Amazons leveransstationer runt om i USA. Namnet ”Amazonians” har de tagit från Amazons eget sätt att benämna sina anställda. Förra veckan organiserade de en walkout på leveransstationen DIL3 i Chicago i protest mot de nya så kallade ”megaskiften”. Dessa skift varar i över elva timmar och skapar en orimlig arbetssituation, menar kritikerna. 

Zama är organisatör för Amazonians United i Chicago och är inte alls förvånad över valresultatet i Bessemer. Han menar att det varit en lång process för Amazonians United att organisera arbetare på golvet i Chicago och att RWSDU misslyckats med valet eftersom man ”byggt en fackförening på papper”.

Foto: Privat
Zama, organisatör på Amazonians United i Chicago

– Om arbetarna inte har ordentliga stridsorganisationer på arbetsplatsen kommer Amazons antifackliga kampanj att bli mycket effektiv, eftersom arbetarna inte har något sätt på golvet att bekämpa den på. Demonstrationer utanför lagret och oändliga artiklar om hur detta är ett historiskt och viktigt val väger helt enkelt inte lika tungt när det kommer till hur arbetare fattar sina beslut om att rösta ja eller nej till en fackförening. De allra flesta arbetare baserar sina beslut på vad de ser och hör direkt från människor de litar på, och deras bedömning om hur detta direkt kommer att påverka deras liv, säger Zama till Arbetaren. 

Handelsfacket RWSDU har nu lämnat in ett klagomål till myndigheterna med krav på att omröstningen överklagas. De menar att Amazons antifackliga kampanj förhindrade att valet genomfördes på ett rättvist sätt. 

”Vi kommer inte att låta Amazons lögner, bedrägerier och olagliga aktiviteter bli oemotsagda, därför lämnar vi nu formellt in en anmälan mot alla de allvarliga och uppenbart olagliga åtgärder som Amazon vidtagit under omröstningen”, säger RWDSU:s ordförande Stuart Appelbaum i ett uttalande till Techcrunch.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984