Utrikes #27/2021

Fortsatt sexuellt våld och tortyr vid kroatiska gränsen

Migranter möts av kroatisk polis nära gränsen vid Maljevac i Bosnien. Enligt DRC:s rapport har nästan 24.000 personer blivit avvisade från Kroatien till Bosnien sedan maj 2019. Foto: Amel Emric/TT

Kroatisk gränspolis har utsatt en afghansk kvinna för sexuella övergrepp. Den danska organisationen Danish Refugee Council (DRC) släpper regelbundet rapporter, som visar systematiska övergrepp mot flyktingar vid gränsen mellan Kroatien och Bosnien. Arbetaren har tagit del av vittnesmålen som DRC samlat in.

Enligt en rapportuppdatering av DRC utsattes den afghanska kvinnan för sexuella övergrepp den 15 februari. Hon hade passerat gränsen till Kroatien vid den bosniska staden Velika Kladusa, när hon tillsammans med fyra andra personer stoppades av kroatisk gränspolis. Hon togs åt sidan för visitering. 

“Han tog av min huvudscarf och jacka, och fortsatte med visitationen. Efter att han tagit av mig jackan började han röra vid mina bröst, och jag började gråta. Jag gav polismannen 50 euro i hopp om att han skulle sluta. Han sa till mig att ta av alla mina tröjor, vilket jag vägrade.”, berättar kvinnan i sitt vittnesmål till DRC.

En polisbil ankom till platsen och körde gruppen 20 minuter bort. När de stannade, blev kvinnan återigen tagen åt sidan.

”Då sade en annan polisman till mig att klä av mig naken. När jag protesterade slog han mig hårt i ansiktet och sa återigen: ’Klä av dig’. Jag tog av mig allt, förutom en t-shirt och ett par byxor och svepte in mig i en filt. Då började en av poliserna ta på mig ovanpå filten, när han kände mina kläder under filten så slog han mig hårt i ansiktet. Och sa att jag ska ta av mig allt, även underkläderna. Polismannen tog på mig när jag var naken och frågade mig om jag älskade honom och ville följa med ut i skogen.”

Polismannen ska senare ha tagit fram en kniv och pressat den mot kvinnan hals och hotat henne att inte komma tillbaka till Kroatien. Flyktingarna tvingades att gå tillbaka till Bosnien, och ska enligt rapporten blivit misshandlade med batonger under tiden. 

Foto: Kemal Softic/TTEnligt DRC:s rapport har nästan 24.000 personer blivit avvisade från Kroatien till Bosnien sedan maj 2019.
Foto: Kemal Softic/TT
Enligt DRC:s rapport har nästan 24.000 personer blivit avvisade från Kroatien till Bosnien sedan maj 2019.

Den kroatiska polisen har för Associated press berättat att de inte har någon rapport gällande ingripande mot en kvinnlig migrant den 15 februari.

– Vi är förskräckta av de här anklagelserna och att ett sådant beteende kopplas till en kroatisk polisman, hävdar de i ett mail till nyhetsbyrån.

Avvisningarna är ett brott mot EU:s regelverk gällande asyl och migration, och enligt DRC:s rapport har nästan 24.000 personer blivit avvisade från Kroatien till Bosnien sedan maj 2019. Avvisningarna sker dagligen och människor har även avvisats kollektivt både från Italien och Slovenien – via Kroatien – till Slovenien. Enligt DRC är detta en indikation av EU-medlemmarna gemensamt utför avvisningar. 

– Oavsett om det handlar om våld eller inte, utgör avvisande vid gränsen ett brott mot internationell lagstiftning och EU-lagstiftning, och det är sedan länge dags för EU-länderna att respektera rättsstatsprincipen vid gränser, säger Charlotte Slente, generalsekreterare för DRC. 

För DRC har flyktingar återkommande vittnat om att de blivit piskade, rånade, slagna och i några fall har det utförts sexuella övergrepp.

– De vittnesmål som DRC samlat in är chockerande. Trots det lägre antalet avvisningar i år, vilket kan kopplas till mindre antal försök att korsa gränsen med orsak av tuffa väderomständigheter, är mönstret av rapporterat våld och övergrepp på gränsen mellan Kroatien och Bosnien fortfarande oförändrat, säger Charlotte Slente. 

Skador som dokumenterades av DRC på den man, K.M, som utsattes för tortyr av den kroatiska gränspolisen. Foto: DRC
Skador som dokumenterades av DRC på den man, K.M, som utsattes för tortyr av den kroatiska gränspolisen. Foto: DRC

Arbetaren har tagit del av vittnesmål som DRC samlat in. I en intervju berättar M.K, en afghansk man, att han tillsammans med fyra andra blev arrestrerad av kroatisk gränspolis den 12 oktober 2020. Två dygn senare kördes flyktingarna till en okänd plats och mötte av 10 beväpnade personer som var klädda i svart och bar heltäckande balaklavas. Enligt intervjun tvingades flyktingarna att klä av sig. Deras kläder eldades upp och männen tvingades ligga på marken med ansiktet nedåt under en 15 minuter lång tortyr.

De blev slagna och sparkade, samt piskades med något som beskrevs som en “piska.” M.K fick en gren uppkörd i analen, genom underkläderna. Efter tortyren togs de till gränsen och tvingades tillbaka till Bosnien. M.K sökte vård på akutmottagningen i den bosniska staden Bihac och hade enligt läkaren ”allvarliga skador”. 

De kroatiska myndigheterna har återkommande förnekat anklagelser om våld. I ett uttalande till the Guardian har det kroatiska inrikesdepartementet berättat att det är felaktigt att “porträttera den kroatiska polisen som en brutal grupp med en benägenhet till att råna och trakassera illegala migranter”. De tillade även att polisen räddar livet på flyktingarna genom att “ta bort dem från minerade fält, rädda dem från raviner och drunkningar, samt bära skadade migranter kilometervis genom snöstorm”.

En grupp män från Bangladesh arresterades av polis och kördes till en okänd plats, där väntade 6 polismän, helt klädda i svart och med balaklavas. Männens kläder blev uppeldade och de blev bestulna på 130 euro och två mobiltelefoner. De slogs med batonger och grenar i 15 minuter innan de uppmanandes att springa till den bosniska gränsen, vid Slijkovaca.Foto: DRC
En grupp män från Bangladesh arresterades av polis och kördes till en okänd plats, där väntade 6 polismän, helt klädda i svart och med balaklavas. Männens kläder blev uppeldade och de blev bestulna på 130 euro och två mobiltelefoner. De slogs med batonger och grenar i 15 minuter innan de uppmanandes att springa till den bosniska gränsen, vid Slijkovaca.
Foto: DRC

– Detta understryker återigen det brådskande behovet av systematiska undersökningar av dessa rapporter. Trots Europeiska kommissionens engagemang med kroatiska myndigheter under de senaste månaderna har vi i stort sett inga framsteg, varken när det gäller utredningar av de faktiska rapporterna eller utvecklingen av en oberoende gränsövervakningsmekanism för att förhindra våld vid EU:s yttre gränser, säger Charlotte Slente. 

Socialdemokraten och EU-kommissionären Ylva Johansson höll ett tal den 21 januari vid Europaparlamentets plenarsammanträde gällande situationen för flyktingar och migranter vid EU:s yttre gränser. Hon meddelade att kommissionen och kroatiska myndigheter löpande diskuterar hur man ska förbättra övervakningen och undersökningar av rapporterna. Samarbetet att installera en oberoende övervakningsmekanism är enligt henne igång, där den kroatiska ombudspersonen och FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) också är involverade. 

– Tillsammans med de kroatiska myndigheterna har vi utvecklat nyckelprinciper i ett samförståndsavtal. Och vi ser framemot att de kroatiska myndigheterna snabbt skriver på detta dokument, säger hon.

Foto: TTDen 5 mars dog en flykting och två andra skadades efter att en mina exploderat i en skog i centrala Kroatien.
Foto: TT
Den 5 mars dog en flykting och två andra skadades efter att en mina exploderat i en skog i centrala Kroatien.

Under våren har det även varit andra incidenter där flyktingar mist livet. Den 5 mars dog en flykting och två andra skadades efter att en mina exploderat i en skog i centrala Kroatien. Minan ska ha varit kvarliggande efter kriget som pågick under det tidiga nittiotalet. 10 flyktingar evakuerades då av kroatisk polis. Några veckor senare den 22 mars välte en lastbil på motorvägen vid Okucani i Kroatien. Lastbilen transporterade ton av pappersrullar, men det fanns även gömda flyktingar i lastutrymmet, fyra av dessa krossades till döds.

Den internationella organisationen för migration (IOM) vädjade i veckan till omvärlden att skyndsamt handla för att få ett avslut på de våldsamma avvisningarna av migranter, asylsökande och flyktingar, längs den kroatiska gränsen med Bosnien. Detta efter att de den 2 april upptäckte en grupp på 50 män som gick längs gränsen till Kroatien. Männen var fysiskt utmattade och i behov av både kläder och skor, samt hade sår på kroppen.

Enligt pressmeddelandet hade männen blivit rånade och slagna med grenar innan de tvingades tillbaka till Bosnien. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp