Inrikes #26/2021

Vårdanställda oroas inför sommaren

Sjukvårdspersonal oroas inför sommaren
Var fjärde tillfrågad sjuksköterska uppger att de funderar på att säga upp sig på grund av arbetsmiljön och det allt mer pressade läget inom vården. Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: Isabell Höjman/TT

Underbemanning, stress och höga sjukskrivningstal. Nu växer oron bland de vårdanställda inför den kommande sommaren. Enligt facket finns risken för ännu ett år av avbrutna semestrar och ett fortsatt extremt pressat läge.

Den pågående coronapandemin har försatt den redan hårt prövade vårdpersonalen i en än tuffare situation. Extrapass, stress och ont om tid för återhämtning och vila har gjort att sjukskrivningstalen ökat. Många sjuksköterskor och andra anställda inom vården har under det senaste året vittnat om att situationen är på bristningsgränsen. 

– Våra medlemmar har slitit rejält under pandemin och behovet av återhämtning är stort. Samtidigt ser vi bristerna och är oroliga för hur arbetsgivarna kommer att agera inför sommaren, säger Sineva Ribeiro som är ordförande i Vårdförbundet till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp