Replik #24/2021

Queer Aktion: ”Ni kommer inte undan ansvaret”

Prideparaden mellan Stortorget och Folkets Park i Malmö i juli 2019.  Foto: Johan Nilsson/TT

”Ert gemensamma arbete är så sammanflätat att det inte spelar någon roll vem som på pappret har ett avtal med sponsorerna. Deras sponsorer är era sponsorer. Men OM vi nu ändå skulle utgå från er verklighetsfrånvända bild av ert ansvar, borde ni inte avbryta ert samarbete med Happy Copenhagen då?” Queer Aktion svarar på Malmö Prides replik i Arbetaren.

Nej Malmö Pride, ni kommer inte undan ansvaret över den pinkwashing som sker i ert namn på grund av någon löjlig teknikalitet. Ni bidrar aktivt till att företag som tjänar pengar på krig och grova människorättsbrott får marknadsföra sig genom Copenhagen2021 och på så sätt målas i regnbågens färger.

Ni har fått ansvaret för arrangemangen tillsammans med Happy Copenhagen. Ni organiserar dem tillsammans med Happy Copenhagen. Ni marknadsförs tillsammans med Happy Copenhagen. Ert gemensamma arbete är så sammanflätat att det inte spelar någon roll vem som på pappret har ett avtal med sponsorerna. Deras sponsorer är era sponsorer.

Det ni gör är snarare att splittra, exkludera och kommersialisera kampen för hbtqia+-personers rättigheter.

Men OM vi nu ändå skulle utgå från er verklighetsfrånvända bild av ert ansvar, borde ni inte avbryta ert samarbete med Happy Copenhagen då? Er värdegrund handlar ju inte bara om förutsättningarna för att vara er sponsor utan även för att vara er samarbetspartner. Till sist: Ni skriver att ni driver projektet för att ni tror att det kommer att skapa ”synlighet och inkludering av hbtqia+ communityt”. Där har ni fel. Det finns inte ETT ”hbtqia+ community”. Vi är inte en del av er. Ni talar inte för oss.

Och ni inkluderar verkligen inte de queers och andra vars rättigheter kränks grovt med hjälp av Danske Bank och Coca-Cola. Det ni gör är snarare att splittra, exkludera och kommersialisera kampen för hbtqia+-personers rättigheter. Att sen tro att ett samtal om pinkwashing under en festival som aktivt pinkwashar företag skulle göra allt bra är nog bara att ta begreppet till nya nivåer.

Queer Aktion

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp