Utrikes #23/2021

Stor strejk på Amazon i Italien

Hundratals drivers gick ut i strejk i Rom den 22 mars i den landsomfattande strejken på Amazon. Foto: Valerio Nicolosi

Tusentals lagerarbetare och leveransbud på Amazon i Italien strejkade i måndags för bättre arbetsvillkor. Det var den första landsomfattande strejken som involverade både leveransbud och lagerarbetare och därmed påverkade hela Amazons logistiska kedja.

Strejken, som varade i 24 timmar, involverade tusentals leveransbud och lagerarbetare i bland annat Florens, Pisa, Turin, Rom, Arzano, Milano, Genua, Piacenza och Vercelli. Det var de stora fackförbunden CGIL, CISL och Uiltrasporti som utlyste strejken men även mindre radikala fackföreningar som USB, som organiserar en stor del av leveransbuden i Rom, deltog.

Det är viktigt att understryka att det här är en landsomfattande strejk som omfattar arbetare i hela logistikkedjan. Många anslöt till strejken och det skickade en skarp signal till Amazon om att arbetare när de går samman inte är maktlösa.

Massimo Pedretti, facklig organisatör för USB i Rom

Facken uppmanade också allmänheten att för en dag bojkotta Amazon. Arbetarna strejkade bland annat för trygga anställningar, höjda löner och rimliga arbetstider, förkortade arbetstider för leveransbuden, bättre säkerhet på arbetsplatserna och bättre ersättningar för måltidskuponger. Men också krav på att Amazon ska visa större förhandlingsvilja mot facken.

Enligt det stora facket CGIL deltog i genomsnitt 75 procent av den fastanställda arbetsstyrkan i den landsomfattande strejken, rapporterar la Repubblica.

I Piacenza organiserade lageranställda en demonstration framför det största lagret MXP5. Man skickade också en solidaritetshälsning till lagerarbetarna i Bessemer i Alabama som just nu röstar för rätten till facklig organisering. I Genua gick hamnarbetare och metallarbetare ut på gatorna till stöd för Amazons anställda. 

Foto: CGILDe strejkande arbetarna i Piacenza skickade en solidaritetshälsning till Amazons lagerarbetare i Alabama i USA, som just nu röstar för rätten till facklig organisering.
Foto: CGIL
De strejkande arbetarna i Piacenza skickade en solidaritetshälsning till Amazons lagerarbetare i Alabama i USA, som just nu röstar för rätten till facklig organisering.

Den direkta orsaken till strejken var att leveransbudens förhandlingar med Amazon för bättre arbetsvillkor strandat. Arbetaren har i ett tidigare längre reportage rapporterat om den utsatta situationen för de som arbetar som så kallade drivers på underleverantörer till Amazon i Italien. 

Foto: Julia LindblomMassimo Pedretti är facklig representant för USB och organiserar Amazons leveransbud i Rom.
Foto: Julia Lindblom
Massimo Pedretti är facklig representant för USB och organiserar Amazons leveransbud i Rom.

– Det är viktigt att understryka att det här är en landsomfattande strejk som omfattar arbetare i hela logistikkedjan. Många anslöt till strejken och det skickade en skarp signal till Amazon om att arbetare när de går samman inte är maktlösa, säger Massimo Pedretti, organisatör för fackföreningen USB till Arbetaren och fortsätter:

– Förarna behöver återgå till att arbeta 39 timmar i veckan med bibehållen lön. Deras arbetsdag ska inte styras av algoritmer som ser dem som robotar. Amazon och inte den anställde ska också betala uppkomna skador på budbilen. Amazon kräver i stället förlängda arbetstider, minskat antal sjukdagar och ett tvång för leveransbuden att arbeta på söndagar. Förhandlingarna med Amazon har varit resultatlösa och det krävs därför en upptrappning av konflikten, säger Massimo Pedretti.

Francesca Gemma är 30 år och arbetar sedan 2017 som lagerarbetare på Amazons robotiserade FC i Passo Corese utanför Rom. Hon berättar för Arbetaren att lagerarbetarna beslöt sig för att ansluta till leveransbudens strejk.

– Strejken började klockan sex på morgonen och pågick hela dagen. Det var framförallt de med blå badge, det vill säga som har fasta anställningar, som deltog. Vi vet att Amazon därmed fick stora problem och att hela leveranskedjan påverkades. 

Francesca understryker att en viktig del av kraven för lagerarbetarna handlade om förbättrade arbetstider och höjda löner. I dag arbetar hon heltid, både nattskift och dagskift, för en lön som landar på cirka 13 000 kronor i månaden. 

Foto: Julia LindblomFrancesca Gemma har arbetat på lagret i Passo Corese sedan öppningen 2017.
Foto: Julia Lindblom
Francesca Gemma har arbetat på lagret i Passo Corese sedan öppningen 2017.

– När du jobbar som picker måste du göra samma rörelser i åtta timmar i sträck. Det skapar en konstant smärta i kroppen, som inte går över ens om du vilar en hel dag. Här i Rom får vi bara 15 procent påslag när vi arbetar natt och på söndagar bara 20 procent extra. De här underbetalda nattskiften borde heller inte vara obligatoriska. Jag jobbar ibland fem nätter i rad, och sedan måste jag plötsligt ställa om och arbeta dagskift vilket tär på kroppen, säger hon och fortsätter:

– Den här strejken har gett en positiv effekt och skapat nya band mellan oss som jobbar på lagergolvet och förarna som levererar varorna. Jag hoppas att Amazonarbetare i andra länder följer i våra fotspår, säger Francesca Gemma till Arbetaren.

Foto: Valerio NicolosiStrejkande arbetare sätter upp en banderoll på grindarna till Amazon med texten "vi kommer aldrig att vara slavar åt Amazons modell."
Foto: Valerio Nicolosi
Strejkande arbetare sätter upp en banderoll på grindarna till Amazon med texten “vi kommer aldrig att vara slavar åt Amazons modell.”
Foto: Inicjatywa Pracownicza AmazonArbetare i Polen skickade en solidaritetshälsning till arbetarna i Italien
Foto: Inicjatywa Pracownicza Amazon
Arbetare i Polen skickade en solidaritetshälsning till arbetarna i Italien

Amazon påstår dock att en betydligt mindre andel av företagets anställda deltog i strejken. Enligt företaget endast 10 procent av lagerarbetarna och omkring 20 procent av leveransbuden på de externa företagen.

“Vi respekterar varje individs rätt att uttrycka sin mening. Vi tackar den stora majoriteten av våra anställda och våra leveransbud som valt att arbeta och därmed säkra att den största delen av våra kunder kunde få sina varor. Faktum är att Amazon och dess underleverantörer redan erbjuder skäliga löner, förmåner och utmärkta karriärmöjligheter, i en trygg modern och inkluderande arbetsmiljö, skriver Fabio Giordano Paglionico, pressekreterare på Amazon, i ett officiellt pressutlåtande.

Foto: VerdiLagerarbetare i tyska Bad Hersfeld skickade en solidaritetshälsning.
Foto: Verdi
Lagerarbetare i tyska Bad Hersfeld skickade en solidaritetshälsning.

Amazonarbetare i andra länder skickade också solidaritetshälsningar till sina italienska kollegor. Bland annat lagerarbetare i polska Poznán och tyska Leipzig och Bad Hersfeld. De senaste åren har Amazonarbetarna organiserat sig över landsgränserna och genomfört gemensamma strejker och aktioner.

Nästa vecka den 29 och 30 mars kan det bli aktuellt med nya strejker på Amazon då det italienska nationella kollektivavtalet för logistik och transport ska omförhandlas. Strejker väntas äga rum i transport- och logistiksektorn på arbetsplatser över hela landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga