Utrikes #22/2020

Corona: Strejker på Amazon i Italien

Amazons lager i Passo Corese. Strejker på Amazon har i veckan också utlysts av bland annat det stora facket CGIL i Passo Corese i Rom och i Torraza Piemonte utanför Turin. Foto: Julia Lindblom

I måndags kväll gick hundratals lagerarbetare på Amazon i Piacenza i norra Italien ut i strejk i protest mot att företaget inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder med anledning coronaviruset. De fackliga organisationerna kräver bland annat att arbetarna ska få bära masker och att Amazon i första hand ska fokusera på ordrar som är nödvändiga för att bekämpa virusutbrottet. Amazonarbetare strejkar också i Turin och Rieti.

Piacenza ligger i regionen Emilia-Romagna i norra Italien, som de senaste veckorna varit hårt ansatt av virusspridningen. 

Förra veckan den 14 mars antog den italienska regeringen ett nytt krisavtal, ett så kallat ”säkerhetsprotokoll”, tillsammans med de fackliga organisationerna som innebär att företag måste vidta nödvändiga säkerhetsföreskrifter mot coronaviruset för att hålla produktionen i drift. 

På måndagskvällen höll de fackliga organisationerna i Piacenza ett tre timmar långt möte med Amazon och ville få företaget att tillämpa protokollet, men förhandlingarna ledde ingenstans. Strax därpå gick hundratals arbetare ut i strejk.

De fackliga organisationerna, CISL, CGIL, UUIL och UGL, antog ett gemensamt uttalande i samband med utlysningen av strejken.

Strejker på Amazon har också utlysts av bland annat det stora facket CGIL i Passo Corese i Rom och i Torraza Piemonte utanför Turin.

Flera fall av Covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset, har påträffats hos arbetare på Amazons lager i Spanien och Italien. I båda länderna har företaget valt att låta verksamheten fortgå som vanligt.

I Piacenza har det förekommit minst ett fall där en anställd insjuknat av viruset.

Foto: CISLMarco Alquati, facklig representant
Foto: CISL
Marco Alquati, facklig representant

– Det är en strejk som vi nu genomför inomhus i hemmen eftersom vi inte kan samlas ute och demonstrera. I det här området i norra Italien når virusspridningen för tillfället sin peak. Det är fler än 20 döda om dagen och sjukhusen håller på att kollapsa, säger Marco Alquati, facklig representant för CISL i Piacenza, i en telefonintervju med Arbetaren.

De fackliga organisationerna i Piacenza har bland annat krävt att arbetarna ska få masker och att företaget tar temperaturen på de anställda när de går in i byggnaden.

– De säger att de behöver betänketid och ska ge besked om de nya åtgärderna nästa vecka. Men det finns inte tid att tänka, utan det handlar om att ta ansvar för den nödsituation som pågår här och nu, säger Marco Alquati och fortsätter:

– Vi pratar inte ens om ersättningar, utan om arbetarnas egen hälsa. Men också om deras familjer och närstående. Många bor under samma tak som äldre personer och för dem kan den här sjukdomen vara allvarlig.

De har tagit bort några stolar i matsalen, men det tycker vi är ganska paradoxalt. Du kan få viruset också när du står upp.

Maria, lagerarbetare på Amazon

Maria är 33 år och lagerarbetare på Amazon i Piacenza. Hon är en av de hundratals arbetare som nu strejkar. Maria bor i samma lägenhet som sin mormor, som är 85 år och har hjärtproblem.

– Amazon säger att hälsan går först, men det stämmer inte med tanke på hur de behandlar oss. Det här är ingen influensa, utan en pandemi, men det tycks inte Amazon ha förstått. Det är många som inte ens inskrivna i facket som nu skickar meddelanden och tackar oss för att vi strejkar, säger Maria i en telefonintervju med Arbetaren och fortsätter:

– De har tagit bort några stolar i matsalen, men det tycker vi är ganska paradoxalt. Du kan få viruset också när du står upp. Det görs ingen städning eller sanering eller några som helst kontroller för att distansera personer från varandra, säger Maria.

Foto: Julia LindblomLagerarbete på Amazons distributionscenter i Passo Corese. Det har också varit svårt för arbetarna på Amazon att hålla det nödvändiga säkerhetsavståndet.
Foto: Julia Lindblom
Lagerarbete på Amazons distributionscenter i Passo Corese. Det har också varit svårt för arbetarna på Amazon att hålla det nödvändiga säkerhetsavståndet.

Samtidigt har ordrarna ökat och fler människor handlar på internet än före virusutbrottet. Amazon har därför bett arbetarna i Piacenza att jobba övertid.

I USA meddelade Amazon på måndagen att de nu planerar att att anställa 100,000 personer extra till sina distributionscenter i USA, samt höja timlönen i USA och Kanada med två dollar i timmen.

Men de fackliga organisationerna i Castel San Giovanni har istället föreslagit att företaget nu i första hand ska fokusera på de ordrar som är nödvändiga för att bekämpa virusutbrottet. De andra leveranserna menar de istället kan få vänta.

Amazon menar dock att de följer rådande säkerhetsföreskrifter. De skriver i ett mejl att företaget nu bland annat fortlöpande ökar sina insatser för att städa och sanera lokaler, sprida kunskap om aktuella säkerhetsföreskrifter och att säkerhetsavståndet på en meter ska vara möjligt för de anställda att hålla.

”Våra anställdas, leverantörers och kunders välbefinnande är för oss av största vikt. Vi följer strikt regeringens och de lokala hälsomyndigheternas anvisningar för att genomföra rätt åtgärder på alla platser under den pågående hälsokrisen. Våra medarbetare arbetar för att leverera till kunderna, många har inte något annat alternativ än hemleverans för att få det som de behöver mest.

Från och med denna vecka prioriterar vi även att ta emot och leverera de varor som våra kunder behöver mest i denna stund. Det handlar om livsmedel, hälsoprodukter och personlig vård, saker som är nödvändiga för hemarbete, böcker och barnleksaker”, skriver Laura Bellisario, pressansvarig på Amazon, i ett mejl till Arbetaren.

Omkring 1600 fastanställda och 400 personer med tillfälliga kontrakt arbetar med varuhanteringen på Amazons distributionscenter i Castel San Giovanni, som öppnade 2011.  

Strejken är utlyst på obestämd tid.

* Maria heter något annat i verkligheten, men vill vara anonym av rädsla för repressalier

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga