Film #20/2021

Klassisk, synlig­görande dokumentär

I över 40 års tid har chilenska barn lekt i giftiga rester av det svenska gruvföretaget Bolidens utvinning av guld, som dumpats i utkanten av det lilla samhället Arica. Foto: William Johansson Kalén

I klassisk tradition lyfter nya generationer av dokumentärfilmare frågor kring makt och rättvisa i världen. Lars Edmans och William Johansson Kaléns film Arica handlar om en rättegång mot det svenska gruvföretaget Boliden som sätter punkt för en över 40 år gammal giftskandal i Chile.

Det är snart 50 år sedan Folkets bio grundades, en liten grupp med vänsterperspektiv drog igång en egen visningsplats för filmer om och för ”folket” som det hette då. De som inte alltid hade egna resurser fick plats i offentligheten; landsbygdens folk, människor i ”utvecklingsländer” i Afrika, Asien och Latinamerika där ”i-länder” (industrialiserade länder) som exempelvis Sverige byggde företag och i samarbete med dess regeringar utvecklade verksamheter som kom just dessa regeringar till del.

Premiärfilmen som visades i en inhyrd lokal var Jorge da Silvas och Marta Rodriguez chockerande kortfilm Tegelarbetarna, om barnarbetare i Colombia, därpå följde genom åren en mängd avslöjande och synliggörande filmer om inte minst Sveriges smutsiga händer i världen av filmare som Ingela Romare, PeÅ Holmquist och Maj Wechselman. Även Sveriges arbetares, ungdomars, kvinnors och migranters underordning har belysts som av filmare som Stefan Jarl och Janne Lindqvist.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga