Utrikes #18/2021

Tyska säpo: AfD misstänkt hot mot demokratin

Alexander Gauland i en talarstol med ena fingret i luften. Bakom honom vajar en ljusblå flagga med texten AfD.
En av AfD:s ledande politiker Alexander Gauland under ett möte i Erfurt inför Europaparlamentsvalet 2019. Foto: Jens Meyer/AP/TT

Den tyska säkerhetstjänsten, BfV, klassar högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland, AfD, som ”misstänkt högerextremistiska” och ett hot mot demokratin. BfV har också tillåtits inleda avlyssning mot partiet och dess ledamöter. Partiet är Tysklands tredje största.

Hela Tysklands tredje största parti, högerpopulistiska Alternative für Deutschland, är nu klassat som ”misstänkt fall av högerextremism” av den tyska säkerhetstjänsten. Enligt myndigheten, Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV, finns det fog att betrakta att partiet som helhet kränker grundlagens demokratiparagraf och paragrafen om människovärdesgaranti. Säkerhetstjänsten är förtegna om beslutet och dess följder.

”Med hänvisning till den pågående hanteringen och av respekt för domstolarna gör BfV inga offentliga uttalanden i frågan”, skriver säkerhetstjänsten i ett uttalande rapporterar flera tyska medier. 

Klassificeringen ”misstänkt fall” är den näst högsta av tre och ger myndigheten rätt att genomföra direkt övervakning av hela partiet och dess ledamöter. Sedan tidigare står flera regionala partidelar under övervakning, liksom ungdomsförbundet. Under en pågående rättsförhandling har dock BfV deklarerat att de enbart avser inrikta sig mot partiets centrala aktiviteter och ledamöter och inte dess regionala företrädare i förbundsländerna eller i EU-parlamentet. 

Till grund för beslutet ligger en 1000-sidig sammanställning av partiföreträdares tal och uttalanden som överlämnats till inrikesministeriet, som tyder på en radikalisering av partiet. BfV:s generaldirektör Thomas Haldenwang har också tidigare uttryckt oro för hur en radikal falang kallad ”flygeln” fått allt större inflytande över partiet under det senaste året. 

De har så pass nära koppling till en extremistmiljö att säkerhetspolisen får avlyssna och hålla koll på dem som parti.

Mathias Wåg

AfD som tidigare försökt stoppa klassificeringen rättsligt, protesterar starkt mot beslutet och deklarerar att de avser fortsätta att bestrida beslutet. Enligt partiet är beslutet ett partipolitiskt motiverat angrepp som syftar till att sabotera chanserna inför årets val. 

Det är långt ifrån första gången som en organisation i Tyskland klassas som ett misstänkt hot mot demokratin och särskilt organisationer på yttersta högerkanten har förbjudits. I det här fallet är det inte frågan om en kriminalisering och liknande beslut har tagits mot en rad högerradikala partier. Men vad som bedömare betonar är anmärkningsvärt i situationen är partiets nuvarande storlek och position som största oppositionsparti. 

Mathias Wåg. Foto: Privat
Mathias Wåg. Foto: Privat

– Det är en mycket mildare åtgärd än en kriminaliseringsprocess. Men de har så pass nära koppling till en extremistmiljö att säkerhetspolisen får avlyssna och hålla koll på dem som parti, säger Mathias Wåg, journalist och mångårig expert på högerradikala rörelser. 

Men även om beslutet ska ses i tysk kontext, så ser han också en tendens i Europa och USA mot ett allt mer ökat myndighetsintresse för högerradikala rörelser bortom de rent nationalsocialistiska. Han beskriver att konspirationsteoretiska rörelser, som exempelvis den amerikanska Qanon-rörelsen, eller tidigare kända islamfientliga counter-jihad-rörelsen, fått allt större utrymme inom de högerpopulistiska partierna. Så är också fallet i Sverige och Sverigedemokraterna, säger han.

Men till skillnad från Tyskland, Frankrike och USA har han svårare att se att säkerhetspolisen skulle vidta liknande övervakningsåtgärder

– Jag har betydligt svårare att tro att säkerhetspolisen skulle be om att få göra det här. Sverige har längre till övervakning och kriminalisering av högerextrema grupper än Tyskland har. Man prioriterar inte det utan tar bara de extremaste som NMR och har inte samma koll på de så kallade sverigevänliga rörelserna, säger Mathias Wåg.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga