Debatt #14/2021

De lägre ställda betalar alltid priset – ska det vara så?

Klubbstyrelsen på Seko Tunnelbanan reagerar på avskedandena av skolkökspersonal som tagit med sig överbliven mat hem. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera skolköksarbetare har blivit avskedade för att de tog med sig mat hem de sista dagarna innan jullovet. Samtidigt snodde chefer åt sig vaccin som de inte hade rätt till, utan att detta fick vidare konsekvenser. “Vi vill att en diskussion ska påbörjas i samhället om ifall detta är dubbelmoral.” Det skriver Klubbstyrelsen på Seko Tunnelbanan i en debattartikel i Arbetaren.

Vi har via media fått veta att fler skolköksarbetare blivit avskedade för att dem de sista dagarna innan jullovet tagit med sig mat hem, bland annat ost, yoghurt och banan. Det här var mat som skulle blivit kastad ifall de inte tagit vara på den. Skolledningen hade olagligt brukat kamerabevakning på personalen.

På grund av denna händelse känner vi att vi behöver ta en diskussion om det här verkligen är det samhälle vi vill leva i? Är det verkligen proportionerligt att ge en medarbetare ett avsked för att hon har tagit med sig mat hem som annars skulle ha förverkats? 

Under lång tid har sådana händelser lett till att de som är i princip sämst ställda i samhället får sparken. För att man trotsar lagen som är helig, det vill säga att privat egendom ska skyddas. I det här fallet menas självklart att den privata egendomen är de rikas egendom.

Lagarna har ändrats efter samhällsutvecklingen, till exempel förr i tiden var det tillåtet att tukta barn och idag är det förbjudet. Är det rätt att i dagens samhälle bestraffa arbetare som har slitit i åratal för lite yoghurt och banan som i alla fall skulle ha kastats i soporna? De arbetarna bestraffas inte en gång utan två gånger!

Parallellt med skolköksarbetarna skedde en liknande händelse – några chefer snodde åt sig vaccin som de inte hade rätt till. Och i det fallet fick allmänheten till svar att -”det var ju tråkigt att det blev så här.” Här blev det varken straff eller anmärkning för cheferna överhuvudtaget. Det visar ännu en gång till att lagarna är gjorda för dem som har makten!

En gång arbetsrättsligt när de avskedas och konsekvenserna som finns efter det, och dels en gång till via en polisanmälan och eventuellt straff enligt brottsbalken! Är det så som rättssamhället ska fungera? 

Parallellt med skolköksarbetarna skedde en liknande händelse – några chefer snodde åt sig vaccin som de inte hade rätt till. Och i det fallet fick allmänheten till svar att -”det var ju tråkigt att det blev så här.” Här blev det varken straff eller anmärkning för cheferna överhuvudtaget. Det visar ännu en gång till att lagarna är gjorda för dem som har makten!

Vi vill att en diskussion ska påbörjas i samhället om ifall detta är dubbelmoral, och om i så fall sådana handlingar ska ha så stora konsekvenser för de berörda? Och om lagen måste förändras?

Vi är också arbetare och känner stor solidaritet med våra arbetskamrater som är orättvist anklagade av cheferna för att vara tjuvar. Däremot deras uppmaning om att mata våra barn med mat som länge sedan passerat datum leder till ett ryck på axlarna. De kvinnorna som tog de matresterna är inte tjuvar utan hederliga arbetare.

Tyvärr går tjuvarna fria, i form av spekulanterna i vår gemensamma egendom. Tjuvarna är de som skatteplanerar eller skickar pengarna till skatteparadis utan några som helst konsekvenser.

Självklart kan ingen avskeda dem eller döma dem för att vara tjuvar, eftersom det är de som sitter i den ekonomiska makten. 

Jannis Konstantis och klubbstyrelsen Seko Tunnelbanan

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga