Utrikes #13/2021

Rörelsen för höjd minimilön nära framgång

Fyra afroamerikanska kvinnor i ett demonstrationståg. På deras svarta t-shirts står det Fight for 15 med vitt och rött.
Medlemmar i Black youth project 100 i en demonstration i Charleston för att höja minimilönen till 15 dollar i timmen, februari, 2020. Foto: Matt Rourke/AP/TT

Anställda i snabbmatsbranschen i USA gick på tisdagen ut i gemensam strejk i kampen för höjda minimilöner och bättre arbetsvillkor. Och ett genombrott för den mångåriga rörelsen Fight for 15 kan nu vara nära.

I USA har medarbetare inom snabbmatsindustrin varit högljudda under flera års tid för drägliga avtal och villkor. Under tisdagen pågick en nationell strejk för högre löner för anställda, tryggare anställningar och bättre villkor. Rörelsen som ligger bakom påtryckningarna heter “Fight for 15” och är en politisk kampanj som under närmare nio års tid drivit frågan om en minimilön på 15 dollar i timmen – vilket landar på ungefär 125 svenska kronor. Även om minimilöner kan variera beroende på vilken delstat en arbetar i, ligger den federala minimilönen på 7,25 dollar per timme – vilket är närmare 60 kronor. Därför pågår det nu strejk för förändring. 

Jag får bara 8,75 dollar i timmen efter åtta års arbete på McDonald’s. Det är inte ens tillräckligt för att försörja en familj”. 

Det skriver den McDonald’s-anställda Taiwanna Milligan i en opiniontext i Newsweek. Många anställda inom snabbmatskedjor delar Taiwannas erfarenheter. Sedan pandemins start, har många medarbetares redan ansträngda ekonomier blivit ännu mer pressade. 

Enligt den federala kongressens budgetkontor, skulle en höjning av timlönen förenkla vardagslivet för miljontals låginkomsttagare och lyfta nästan en miljon amerikaner ur fattigdom. Efter en flerårig kamp för en minimilön på 15 dollar i timmen verkar rörelsen för första gången på länge få gehör från styrande politiker. 

I det stödpaket relaterat till covid-19-pandemin som just nu utarbetas finns en satsning på höjda minimilöner. Förra veckan uppgav den demokratiska talmannen Nancy Pelosi att en höjning av minimilönen, till 15 dollar i timmen, ingår i stimulanspaketet.

– Ja, det gör det, och vi är väldigt stolta över det, svarade hon under en presskonferens förra veckan.

Den tidigare presidentkandidaten och nu sittande senatorn Bernie Sanders har tidigt visat sitt stöd för kampanjen “Fight for 15”. Men då det finns motstånd mot höjning till den nivån även inom Demokraterna så är det ännu inte säkert om förslaget går igenom. Beslut väntas inom de närmsta två veckorna och höjningen skulle ske gradvis de kommande åren.

Mestadels afroamerikanska kvinnor i en demonstration. Röda skyltar med texten Strike for higher pay syns.
En demonstration utanför ett McDonalds i New York, under rörelsens tidiga år, 2013. Foto: John Minchillo/AP/TT

Förra veckan strejkade Taiwanna Milligan och hennes kollegor, för henne och miljontals andra medarbetare är det nog. Hon kallar det svältlöner. Det säger hon till The Guardian. 

– Jag står här i dag för att jag behöver minst 15 dollar i timmen för att överleva och för att jag vet att det enda sättet att göra förändring är att stå upp, och kräva det. 

I närmare nio år har det som blev rörelsen “Fight for 15” också vuxit till en global rörelse för snabbmatspersonal, personal inom hemtjänst, städare, barnskötare och underbetalda arbetstagare i olika kategorier. 

Rörelsen Fight for 15 har även länkats samman med Black lives matter-rörelsen. Merparten av de som tjänar under den tänkta minimilönen i dag utgörs av afro- respektive latin-amerikanska kvinnor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984