Utrikes #9/2021

Blockad i hamnen i Neapel

Hamnarbetare genomförde på fredagen en blockad i Neapels hamn. Säkerheten på arbetsplatserna är undermålig och de senaste åren har flera olyckor inträffat i hamnen, vilket också lett fram till en domstolsprocess. Foto: Alessandra Mincone

I fredags genomförde hamnarbetare och arbetslösa en 10 timmar lång blockad i Neapels hamn. Stridsåtgärden genomfördes i protest mot att anställda avskedats på oklara grunder eller blivit avstängda från arbetet. Enligt facket för att de försökt förbättra arbetsvillkoren och säkerheten på sina arbetsplatser.

Arbetaren har återkommande rapporterat om situationen i hamnen i Neapel – där konflikten pågått i flera år. De senaste åren har anställda avskedats på oklara grunder.

Foto: Privat
Mimì Ercolano, facklig representant för SI Cobas

De berörda företagen, Conateco och Soteco, har verksamhet i två av de tre containerterminalerna. Nu har nio anställda på underentreprenören Turi Transport, som är organiserade i fackföreningen SI Cobas, blivit avstängda från arbetet i flera månader.

– Flera av våra medlemmar har hållits hemma i flera månader, enbart för att de tog sig friheten att ta upp frågan om löneskillnader och inleda en konflikt för att återkräva sina pengar. Och de som håller dem ur arbete är inte Turi Transport, företaget som direkt anlitade dem, utan Conateco, som ägs av jätterederiet MSC. I den här situationen har Conateco som vanligt använt sig av utpressning och bestraffat människor som helt enkelt hävdar sina rättigheter, säger Mimì Ercolano, facklig representant för SI Cobas till Arbetaren.

Säkerheten på arbetsplatserna är undermålig och de senaste åren har flera olyckor inträffat i hamnen, vilket också lett fram till en domstolsprocess.

SI Cobas har nu anmält Conateco till den domstol som dömer i arbetsrättsliga tvister i Italien.

Dussintals anställda deltog i aktionen som också fick stöd av ”7-novemberrörelsen”, som organiserar arbetslösa i Neapel.
Foto: Alessandra Mincone
Foto: Alessandra Mincone

Blockaden pågick i 10 timmar och genomfördes som del av en större landsomfattande mobilisering av fackföreningen SI Cobas. Fackföreningen utlyste generalstrejk i Italien och även i andra sektorer inom logistiken strejkade arbetare runt om i landet, bland annat på Fedex-TNT.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984