Inrikes #8/2021

Facket: ”Indian Garden trakasserar vår medlem”

Montage av Emil Boss framför restaurangen Indian Garden
Emil Boss, förhandlingssekreterare på SAC, menar att det är djupt problematiskt att arbetsköpare ber anställda att ställa facket åt sidan. Foto: Iso Lindh, Annie Hellquist Montage: Arbetaren

Den fackliga konflikten med Indian Garden är inte löst. Nu anklagar facket arbetsköparen för maffiametoder. Enligt den berörda tidigare anställda försöker företaget genom trakasserier få honom att göra upp under bordet och ställa facket åt sidan. Indian Garden svarar fortfarande inte på Arbetarens frågor och arbetsköparens ombud vill inte kommentera. 

Maein Bhuyian har jobbat 12-timmarsdagar och sju dagars-veckor på restaurangen Indian Garden och kräver nu med fackets hjälp både utebliven lön och skadestånd. Men nu upprörs facket över företagens bakom restaurangerna fortsatta metoder. Under flera dagar under den gångna veckan ska medlemmen ha tagit emot samtal från personer som säger sig företräda restaurangen som krävt att han ska ställa facket åt sidan.

De säger att han är arg för att konflikten påverkar hans affärer, men att han kan göra upp om facket inte blandas in. Men det är fel att ringa mig, vill de lösa konflikten får de ringa facket.

Maein Bhuyian

Emil Boss är förhandlingssekreterare på Stockholms LS av SAC och extern ledarskribent i Arbetaren. Han menar att det är djupt problematiskt att arbetsköpare ber anställda att inte ta hjälp av facket.

– Man blir förbannad över att de kör med de här maffiametoderna. I Sverige har vi föreningsrätt och när en anställd begärt att företrädas av fackförening finns det en viss förhandlingsordning man måste följa. Att chefen ger sig på den enskilda är väldigt olämpligt, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare på Stockholms LS av SAC.

Samtalen ska ha kommit från både chefer och anställda på Indian Garden-restaurangerna, men enligt Maein Bhuyian själv är den verkliga avsändaren tydlig. Budskapet är tydligt: lämna facket utanför och gör upp direkt med Rezaul Karim, mannen som enligt Indian Gardens egen hemsida är restaurangernas verkliga ägare.

– De säger att jag ska förhandla med Karim direkt utan facket. De säger att han är arg för att konflikten påverkar hans affärer, men att han kan göra upp om facket inte blandas in. Men det är fel att ringa mig, vill de lösa konflikten får de ringa facket, säger Maein Bhuyian.

Arbetaren har tidigare rapporterat att de involverade företagen i driften av de restauranger Maein Bhuyian jobbat på både har kollektivavtal med två LO-fack. De är också medlemmar i två arbetsköparorganisationer, men ingen av dem representerar Indian Garden i konflikten med Stockholms LS.

Istället är det den externa advokatfirman Fylgia som är motpartens ombud. Enligt Emil Boss är det inte första gången som firman företräder motparter som agerat utanför ramen av den svenska modellen. Det är inte heller första gången som dessa motparter försöker kringgå facket på samma sätt.

Men Anneli Lönnborg, delägare i Fylgia, vill inte kommentera Indian Gardens påstötningar om att göra upp under bordet. 

– Jag måste inhämta vår huvudmans bild av det hela och kan inte uttala mig. Jag kan bara säga att jag som min klients ombud kan jag bara kommunicera med motpartens ombud. Jag kan inte råda över vad klienten gör, säger hon. 

Samtidigt är det ju enligt facket inte första gången, hur ser ni på metoden generellt?

– Jag kan inte uttala mig om andra ärenden, säger Anneli Lönnborg.

Arbetaren fortsätter söka Indian Garden och Rezaul Karim genom flera kanaler, men ingen representant har sedan Arbetarens första publicering kunnat nås. Frågorna har också skickats per mejl, men inget svar har inkommit. Rezaul Karim har tidigare förnekat att han har några ”problem med anställda”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga