Inrikes #5/2021

“Jag blev mentalt och kroppsligt knäckt”

Indian Gardens restauranger är både hyllade och prisbelönta. Men för Maein Buyan, blev den anställning han fick en biljett till sjuksängen. Foto: Troy Enekvist

Arbete sju dagar i veckan, förflyttad från en arbetsköpare i en annan stad till en annan, lön under kollektivavtalsnivå, ingen ob, ingen sjuklön. Regel- och lagbrott staplas på hög för anställningen på välrenommerade restaurangerna med namnet Indian Garden. 12-timmarsdagarna tog knäcken på Maein Bhuiyan, säger han, men utan anställning får han inte stanna i Sverige.

Indian Gardens restauranger är både hyllade och prisbelönta. Men för Maein Bhuiyan, blev den anställning han fick en biljett till sjuksängen. Ändå var han tvungen att återvända till tolvtimmarspassen på restaurangen. Nu vill han varna för de villkor som råder på många indiska restauranger i Sverige. 

– Det var fruktansvärt. Jag var fysiskt där, men mentalt borta. Allt jag hade var jobb och den soffa i lagerrummet jag sov på. Jag var som i en annan värld utan kontakt. Jag förstår inte hur de andra kan fortsätta där, säger han till Arbetaren.

När Maein Bhuiyan sommaren 2020 hittade arbetsförmedlingens annons om arbete på Indian Garden i Stockholm var han desperat, berättar han. Hans arbetstillstånd höll på att löpa ut och coronapandemin hade minskat jobbchanserna. Deltidsanställningen på Indian Garden och löftet om arbetstillstånd kunde bli en livlina och de två veckor han var tvungen att jobba gratis i slutet av juli utan lön fick gå an.

Att arbetsuppgifterna blev fler än diskning och avdukning som överenskommits i jobbintervjun med ägaren Razaul Karim fick också gå. Men dagarna blev betydligt längre än vad som överenskommits och fler, berättar han. Sju dagar i veckan började han nio på morgonen på en av restaurangerna och efter lunch fick han jobba på en annan till stängning klockan 22.

– Han höll mig i arbete. Jag gjorde tre personers jobb. Jag fick aldrig någon lön, men han lovade att den skulle komma nästa månad. Det var väldigt tufft, men jag var desperat. Efter månad var jag helt mentalt och fysiskt knäckt.

Närbild på Maein Bhuiyan som tittar åt sidan.
Foto: Troy Enekvist

Plötsligt i början av augusti ska ägaren ha sagt att han i stället ska jobba på Indian Garden-restaurangen i Norrköping och han åker dit. Väl där inkvarteras han i en lägenhet ovanpå restaurangen med sex andra personer.

Maein Bhuiyan får bo på en soffa i ett rum som används som restaurangens lager, bland lådor med tallrikar och konserver. Sjudagarsschemat som bryter mot arbetstidslagen, fortsätter och noteras i Skatteverkets personalliggare, som Arbetaren tagit del av.

Cheferna noterar dock bara ett mindre antal timmar per dag. Maein Bhuiyan säger att han kämpade på i rädsla för att gå miste om arbetstillståndet, men när första löneutbetalningen slutligen kommer börjar han ana oråd.

Efter en och en halv månad var jag helt knäckt. Kroppen lydde inte. Jag var inte allvarligt sjuk, men jag kunde inte ta mig ur sängen.

Maein Bhuiyan

Utöver att de 6130 kronorna inte motsvarar vad som kommits överens om är det fler saker som inte stämmer. I stället för Razaul Karims företag, Indian Matlåda AB, som står på anställningsavtalet och ansökan om arbetstillstånd till Migrationsverket, står nu ett annat namn ”New Indian Garden AB” med ett helt annat organisationsnummer. 

– Efter en och en halv månad var jag helt knäckt. Kroppen lydde inte. Jag var inte allvarligt sjuk, men jag kunde inte ta mig ur sängen. Någon sorts kroppslig kollaps. Jag fick sjukanmäla mig och vila.

Maein Bhuiyan har nu lämnat sin anställning. Med hjälp av facket försöker han nu driva in den lön som företaget är skyldig honom, men han vill också statuera ett exempel. 

– Jag kom undan, men det är många arbetare kvar som har samma problem. 

Emil Boss har armarna i kors och tittar rakt mot kameran
Foto: Iso Lindh/Arbetaren
Emil Boss, förhandlingssekreterare på SAC

Emil Boss är förhandlingssekreterare på Stockholms LS av SAC. Han säger att förutom Maein Bhuiyans vittnesmål om villkoren på Indian Garden-restaurangerna, har facket varit i kontakt med andra migranter från Bangladesh som vittnar om att det ser likadant ut på många andra indiska restauranger.

– Det här utnyttjandet liknar arbetstrafficking. Man anlitar en person i behov av arbetstillstånd som motprestation behandlar man honom lite hur som helst. Det han vill slå larm om är att det här omfattar stort antal arbetare från Bangladesh, säger Emil Boss. 

Två företag som driver Indian Garden-restauranger har hittills betalat sammanlagt 21 308 kronor för de nio veckor han arbetade. Indian Garden Matlåda AB har också skickat en faktura på 3750 kronor för hyra av rummet ovanpå restaurangen, en faktura facket bestrider. Enligt Stockholms LS är företaget dock skyldiga honom ytterligare minst 20 000 kronor i utebliven lön, ersättning för obekväm arbetstid, sjuklön och semesterersättning. Utöver detta kräver facket ett skadestånd på 100 000 kronor för förflyttningen till ett annan arbetsköpare, vilket facket betraktar som i praktiken en ogiltig uppsägning.

Arbetaren har varit i kontakt med representanter för arbetsköparen, däribland Razaul Karim. Han bestrider generellt uppgifterna, men hänvisar vidare frågor till en person han beskriver som ”personalchef” som ”vet allt om de anställda” och som beskriver Maein Bhuiyans historia som ”lögn”.

– Jag vet inte allt, men jag vet att allting är lögn. Det är konstigt att han kommer med så allvarliga anklagelser, säger Tuiana Zhimbueva om Maein Bhuiyans beskrivning.

Läs fler av svaren på Arbetarens frågor här. 

– Jag har inga problem med anställda, säger Razaul Karim till Arbetaren innan han avslutar samtalet. 

Razaul Karim och flera bolag kopplade till Indian Garden har, enligt tidningen ETC, sedan 2007 både utretts och varnats av myndigheter för bland annat bokföringsbrister, obetalda skatteskulder, personal som arbetat utan arbetstillstånd, för oklarheter kring ägarförhållandena i bolagen och just för att personals arbetstider redovisats felaktigt.
Tidningen Hotellrevyn avslöjade också i februari 2020 att bolaget underlåtit att betala in flera miljoner kronor i pensionsavsättningar till de anställda.


Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga