Inrikes #5/2021

”Allting är lögn”

Maein Bhuiyans siluette mot ett fönster med persienner.
Maein Bhuiyan vittnar om undermåliga villkor på restaurangen, något som restaurangens företrädare slår ifrån sig. Foto: Troy Enekvist

Maein Bhuiyan jobbade på Indian Gardens restauranger, bollades mellan olika företag och städer och jobbade sju dagar i veckan. Lögn, menar den person som utsetts att representera företaget och som nu svarar på Arbetarens frågor.

I Arbetaren berättar Maein Bhuiyan om hur han fått arbeta 12-timmarspass sju dagar i veckan på flera av Indian Gardens restauranger i Stockholm och Norrköping tills han inte längre kunde stiga upp ur sängen en morgon.

Indian Gardens grundare Razoul Karim säger till Arbetaren att han inte har ”några problem med sina anställda”. Övriga frågor hänvisar han till Tuiana Zhimbueva, som han beskriver som ”personalchef” som ”vet allt om de anställda”, hon håller dock inte med om någon av de beskrivningarna när Arbetaren når henne.


– Jag har inte kunskap om uppgifterna i detalj. Min uppgift är att försvara restaurangen i Stockholm när Syndikalisterna kommer ställa till med blockad. Det kommer att skada oss, säger hon och tillägger att den indrivningsblockad som Stockholms LS av SAC annonserat till onsdagen kommer att leda till att 65 personer kommer att bli av med jobbet. 

Jag vet inte allt, men jag vet att allting är lögn.

Tuiana Zhimbueva, Indian Garden

För att i sak bara gälla en anställning är det många företag som är inblandade i historien om Maein Bhuiyans tid på Indian Garden. Till migrationsverket har Indian Garden angett att han är anställd av Indian Garden Matlåda AB, som ägs av Razoul Karim och det är också det namn som står på det bifogade anställningsavtalet.

Men den restaurang han beordrades jobba på i Norrköping drivs av bolaget ”New Indian Garden AB,” med helt andra ägare. Lön har betalats ut från båda bolagen. Tuiana Zhimbueva kommer i sin tur ifrån ytterligare ett bolag, Indian Crown AB, vilka driver en av Indian Garden-restaurangerna på Södermalm i Stockholm. 

– Jag vet inte allt, men jag vet att allting är lögn. Det är konstigt att han kommer med så allvarliga anklagelser, säger Tuiana Zhimbueva om Maien Bhuiyans beskrivning.

Enligt facket är det Indian Gardens ägare som fifflat genom en rad olika bolag och utnyttjat den beroendeställning Maien Bhuiyan varit i på grund av att arbetstillståndet är knutet till hans anställning. Men enligt Tuiana Zhimbueva är det Maein Bhuiyan som misskött sig, sjukanmält sig på felaktiga sätt, avvikit utan att meddela och försökt förmå företaget att gå med på skattebrott. Att anklaga Indian Garden för felaktigheter är orättvist, eftersom ”företaget” i själva verket har hjälpt honom. Hon vill också betona att ”företaget har kollektivavtal”.

Men det framkommer att hon är ovetande om en rad uppgifter, däribland att sjudagarsveckorna noterats i Norrköpingsrestaurangens egen personalliggare, vilken Arbetaren tagit del av. Hon avfärdar dock senare uppgiften, tillsammans med fackets uppgifter om att personalliggarens angivna längd på arbetsdagarna är medvetet felaktiga, med att liggare fylls i av personalen själva. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga