Litteratur #3/2021

Skickligt fångat om arbetar­litteraturens nyanser

Porträttbild på Rasmus Landström framför en gulmålad trävägg, samt en bild på omslaget till hans bok Arbetarlitteraturens återkomst, sär tre siluetter syns, av ett cykelbud, ett vårdbiträde och en städare.
Rasmus Landström är aktuell med boken Arbetarlittarturens återkomst. Foto: Verbal förlag

Under det allmänt kassa året 2020 gavs det i alla fall ut åtminstone två minnesvärda arbetarromaner: Dalenglitter av Wanda Bendjelloul och Handens rörelser av Felicia Stenroth. Båda handlar om kvinnor och personer med invandrarbakgrund i osäkra anställningsförhållanden vars slit är lika dränerande men olikt det som skildras i den klassiska manliga arbetarromanen.

Även om han inte tar upp just dessa två böcker (som förmodligen inte hade hunnit komma ut), är det denna rörelse litteraturkritikern och författaren Rasmus Landström tecknar i sin nya bok Arbetarlitteraturens återkomst, effektivt illustrerad av omslagets rad av arbetare som ser ut att vandra framåt, med de traditionella kropps- och lantarbetarna längst bak och cykelbud med de karaktäristiska jätteryggsäckarna och vårdbiträden i landstings- och kommunutstyrsel som förtrupp.

Men var har då arbetarlitteraturen varit om den nu har kommit tillbaka? En mer träffsäker (men mindre elegant) titel hade kanske varit ”Arbetarlitteraturens återkomster”. Landström visar nämligen hur arbetarlitteraturen under sin, beroende på hur en räknar, cirka tvåhundraåriga historia har vunnit och tappat mark, och har återkommit i olika skepnader som till stor del samspelat med det politiska klimatet.

Han försöker lokalisera den tidigaste arbetarlitteraturen och utreder samtidigt själva begreppets historia och innehåll. Men redogörelsen är inte helt kronologisk utan fungerar snarare som en karta där författaren drar linjer mellan olika tendenser i det digra material han undersöker. Här samsas giganter som Ivar Lo-Johansson med mer bortglömda pionjärer som Maria Sandel och samtida arbetarlitteratur som Susanna Alakoskis Svinalängorna, Kristian Lundbergs Yarden, och Johan Jönsons Efter arbetsschema som för några år sedan startade en debatt om klasshat på Sveriges kultursidor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984