Litteratur #1/2021

Här är böckerna att se fram emot 2021

Kollage med bokomslaget till Vid bandet, samt författarporträtt på Mara Lee och Balsam Karam.
Ur utgivningen 2021 ser Anna Remmets bland annat fram emot Joseph Ponthus roman Vid bandet, Mara Lees Främlingsfigurer och Balsam Karams Singulariteten. Foto: Weyler förlag, Märta Tishner, Carla Orrego Veliz

Fortsatt nyutgivning av Annie Erneaux, bell hooks och prosalyrik om arbete. Anna Remmets sonderar vad vi har att vänta av litteraturåret 2021.

Många säger försiktigt att 2021 åtminstone inte kan bli värre än 2020, men oavsett hur det blir i övrigt ges det i alla fall ut en del litteratur som ger anledning att känna pepp. Till exempel fortsätter det alltid spännande förlaget Rámus att ge ut den kanadensiska författaren Lise Tremblay vars romaner bokstavligt talat (de tidigare böckerna har inte bara varit tunna utan ovanligt små och kompakta) har varit små lågmälda pärlor om familj, sorg, och förlorade möjligheter mot fond av en karg miljö. Den nya romanen har den suggestiva titeln Djur.

En annan författare som jag blev extra glad av att upptäcka i katalogerna är Mara Lee som ger ut nytt på Bonniers. Lee har förutom romaner och prosa-poesihybriden Kärleken och hatet skrivit den egensinniga och lyriska avhandlingen När Andra skriver. Båda behandlar olika aspekter av rasism och kön. I vår kommer Främlingsfigurer, som också av allt att döma är en hybrid mellan essä och poesi. Bland svenska författare håller jag också särskilt utkik efter Balsam Karam, som debuterade 2018 på Norstedts med Händelsehorisonten som var en både dystopisk och utopisk skildring av ett samhälle där fascismen gått ännu längre än i vårt men där också ett solidariskt och radikalt kvinnosamhälle växt fram i dess skugga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984