Inrikes #100/2020

Nazisternas kamp för lagliga vapen

Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i Kungälv på första maj 2019. De är klädda i vita skjortor och gröna slipsar och har gröna flaggor och plexiglas-sköldar.
Polismyndigheten har nekat och dragit in vapenlicenser till medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Nu ska frågan prövas i HFD. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svenska NMR-medlemmar har systematiskt nekats vapenlicenser och lyfter nu frågan som en "medborgerlig rättighet", i en retorik som påminner om amerikansk vapendebatt. Nu ska frågan prövas i Högsta förvaltningsdomstolen. – Det är ingen medborgerlig rättighet att bära vapen i Sverige, säger vapenexperten Bo Janzon.

I november 2019 fick en NRM-medlem från Värmland avslag på ansökan om jaktvapen. Till stöd för avslaget finns bevis som visar att mannen rör sig våldsbejakande kretsar. Mannen har nu överklagat domen med motiveringen om att det strider mot hans medborgerliga rättigheter. Nu prövas frågan i högsta instans.

Den nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen har bedömts vara den organisation som utgöra det största hotet mot Sveriges inre säkerhet enligt Säpo. 

Organisationen är sedan hösten 2020 förbjuden i Finland.  Samtidigt ansöker allt fler svenska NMR-medlemmar rätten till att inneha jaktvapen med motiveringen att det är en medborgerliga rättighet, i en retorik som starkt påminner om amerikansk vapendebatt.

Att vapeninnehav skulle vara en medborgerlig rättighet är ett argument som avfärdas starkt av den svenska försvarsforskaren och vapenexperten Bo Janzon. 

– Sverige har en väldigt restriktiv vapenpolitik till skillnad från USA. Att inneha jaktvapen är ingen medborgerlig rättighet utan en förmån som en person kan få om kraven i lagstiftningen är uppfyllda. Du ska alltså leva ett hederligt liv och inte vara dömd till brott eller ha någon som helst anknytning till en våldsbejakande miljö, vilket NMR har . Jag har svårt att se att personer som är med i den här typen av organisationer kommer bli beviljade jaktvapen, säger Bo Janzon, försvarsforskare och vapenexpert. 

Han får medhåll av Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidningen Expo, som länge följt och bevakat svenska nazistorginsationers ansökan om jaktlicens. 

Porträttbild på Jonathan Leman på en gata i Gamla stan.
Jonathan Leman är researcher på tidskriften Expo. Foto: Expo

–  NMR har länge uppmanat sina medlemmar att på olika sätt beväpna sig sig, både på legal och på illegal väg. Att skaffa jägarexamen är något som uppmuntras på flera håll i högerextrema miljöer i syfte att rusta sig inför ett föreställt kommande ”raskrig”.  En betydande del av personerna inom NMR är dömda för våldsbrott och vapenbrott. Den här miljön är så präglad av brott att medlemmarna är olämpliga när det kommer till att beviljas jaktlicens. 

Jonathan Leman tycker att det är positivt att polismyndigheten drar in vapenlicenser och beslagtar vapen från personer som aktiva i NMR

– Det är glädjande och betryggande att NMR:s aktivister systematiskt  nekas jakt- och tävlingsvapen. Att inneha vapen är ingen mänsklig rättighet i Sverige, det är en förmån och det är positivt att det perspektivet också delas av myndigheterna.

Parallellt med fallet i Värmland pågår ett annat liknande fall som Jonathan Leman anser kommer få stor betydelse för frågan kring legala vapen. En NMR-medlem i Skaraborg har överklagat sin dom till Högsta förvaltningsdomstolen. I slutet av november fattade domstolen beslutet att pröva fallet. 

– Nu får vi avvakta och se vad som händer i förvaltningsdomstolen. Det kommer innebära antingen ett tydliggörande av dagens linje eller att möjligheten att dra in vapenlicenser och beslagta vapen från aktiva i NMR försvinner. Skulle det bli så att NMR-medlemmen får rätt är det hög tid att regering och riksdag tar frågan på allvar och verkar för att lagen skärps, säger Jonathan Leman på Expo.

Svaret från högsta förvaltningsdomstolen väntas komma under våren 2021.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984