Film #98/2020

Ingen gråtande clown

Uje Brandelius, Therese Hörnqvist och döttrarna Bixi och Vega vid köksbordet.
Foto: Johan Paulin

Popbandet Doktor Kosmos blev under 1990-talet ett av de sista skälvande begreppen för den klassiska kultur i folkhemssverige, där barn och vuxna möts – småbarnsföräldrar trallade på deras underfundiga visor, ofta med lagom rara men stompigt svängiga vänsterbudskap. Gänget från Gävle. 20 år senare sliter journalisten, radioprogrammakaren och musikern Uje med livspusslet som trebarnsfar i […]

Popbandet Doktor Kosmos blev under 1990-talet ett av de sista skälvande begreppen för den klassiska kultur i folkhemssverige, där barn och vuxna möts – småbarnsföräldrar trallade på deras underfundiga visor, ofta med lagom rara men stompigt svängiga vänsterbudskap. Gänget från Gävle. 20 år senare sliter journalisten, radioprogrammakaren och musikern Uje med livspusslet som trebarnsfar i Bredäng.

I sitt sommarprat från 2018 berättar Uje Brandelius att han är väldigt bra på att prata om sig själv, och konstaterar att skälet till att han fått uppdraget är att han är känd och har fått en allvarlig sjukdom. Och han levererar det han förväntas leverera, pratar om chockbeskedet när han fyra år tidigare fick veta att han lider av den kroniska Parkinsons sjukdom utan hopp om bot. Men med förväntad neurologiska försämringar, vilket innebär alltifrån skakningar till minnesförluster och depressioner. Han ger också några av sina bästa tips på hur man hanterar svårigheter i livet, ett av dem: ”Gör skitmycket saker, då har du inte har tid att må dåligt. Att springa ifrån problemen är en underskattad metod.”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984