Utrikes #93/2020

Amazon spionerar på fackligt aktiva i Europa

Dussintals interna riskrapporter som läckt visar hur nätjätten aktivt övervakat facklig organisering och sociala rörelser i Europa, särskilt under reaperioden Black Friday förra året. Foto: Mark Lennihan/TT

En ny rapport från Vice Motherboard visar hur Amazon anlitat det ökända säkerhetsföretaget Pinkerton och bedrivit övervakning av fackligt anslutna lagerarbetare i Europa. Rapporten visar också hur Amazon kartlagt klimatrörelsen Fridays4future och gula västarna i Frankrike i sociala medier.

Det var i veckan som Vice News kunde avslöja att säkerhetsanalytiker på nätjätten Amazon spionerat på anställdas fackliga aktiviteter runt om i Europa, enligt en ny rapport från Motherboard. Dussintals interna riskrapporter som läckt visar hur nätjätten aktivt övervakat facklig organisering och sociala rörelser i Europa, särskilt under reaperioden Black Friday förra året.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga