Kultur #91/2020

Rena rama känslor med Staffan Hellstrand

Staffan Hellstrand. Foto: Janerik Henriksson/TT

För alla födda efter 1980 är ”Lilla fågel blå” det första man tänker på när det gäller Staffan Hellstrand. Låten som fanns med på hans album Regn 1983 blev en hit utan dess like och visar fortfarande på några av hans bästa förmågor, innerligheten, tilltalet och svänget, och de distade gitarrerna. Minsta gemensamma nämnare kanske […]

För alla födda efter 1980 är ”Lilla fågel blå” det första man tänker på när det gäller Staffan Hellstrand. Låten som fanns med på hans album Regn 1983 blev en hit utan dess like och visar fortfarande på några av hans bästa förmågor, innerligheten, tilltalet och svänget, och de distade gitarrerna. Minsta gemensamma nämnare kanske men långt ifrån det som hade kunnat planeras som en storsäljare. Grammisbelönade albumet Eld från året innan med den svängiga och lyckliga ”Bilder av dig” hade i viss mån berett vägen för Hellstrands breda publik.

Blandningen av Hellstrands röst och hur han använder den, arrangemangen och texterna som förmedlar det bultande hjärtats rena känslor; ren kärlek, förtvivlan, sorg och längtan gör hans verk oemotståndliga. Och, som Lars Norén skriver i sitt förord till Staffan Hellstrands Du går alltid ensam. Texter 1985–2020: integriteten. Hans form har på något sätt förblivit intakt utan att alls kännas stagnerad utan hela tiden med en fot i nuet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984