Utrikes #85/2020

”Vi vägrar betala krisen”

Foto: Julia Lindblom

I Neapel har sociala protester ägt rum under veckan i spåren av den ekonomiska krisen under coronapandemin. Tusentals har gått ut på gatorna. Arbetaren rapporterar från Neapel.

Det är en blåsig dag i Neapel och på Folkets torg, Piazza Plebescito, står hundratals vita taxibilar parkerade. 

– Vi har hissat den vita flaggan i dag. Vi taxiförare är en sektor som redan vid den första stängningen i mars inte fått en euro från staten. Vi har betalat allting själva, också för att sanera bilarna. Tyvärr är detta en död sektor nu, säger Rosario Gallucci, ordförande för fackförbundet Orsa, som organiserar taxiförare runt om i Italien. 

Foto: Julia Lindblom
På Piazza Plebiscito protesterade hundratals taxiförare under veckan.

Ett kvarter därifrån utanför restaurangen Borgo Antico vid Santa Lucia dinglar en docka i en galge framför entrén. På banderollen som hänger på presenningen intill står det målat med svarta versaler: ”hoppas på stöd från regeringen för att inte sluta såhär”.

Foto: Julia Lindblom
Många restauranger och barer har tvingats stänga igen till följd av coronakrisen i Neapel.

Torget där taxiprotesten ägde rum var kvällen dessförinnan fyllt med människor. Tusentals småhandlare, kulturarbetare, restaurangarbetare och anställda i andra sektorer gick ut för att protestera för social och ekonomisk trygghet under det nya regeringsdekretet i Italien och coronarestriktionerna. 

I regionerna Lombardiet och Kampanien har ett nattligt utegångsförbud införts mellan klockan 23.00 och 05.00 för alla som inte arbetar eller måste söka vård. Restauranger och barer måste stänga redan vid 18.

I södra Italien i Kampanien har regionpresidenten Vincenzo De Luca dock fört en annorlunda politik än regeringen och önskat hårdare restriktioner mot coronaviruset. 

Foto: Julia Lindblom
Tusentals deltog i demonstrationen på Piazza Plebescito måndagen den 26 oktober.
Foto: Julia Lindblom
Parollen för demonstrationen var ”om regeringen stänger måste den betala”.

Förra fredagen den 23 oktober annonserade regionpresidenten Vincenzo de Luca att en fullständig lockdown skulle ske i regionen. Svaret från en stor del av befolkningen i Neapel dröjde inte länge. Samma kväll uppstod både spontana och organiserade protester i stadens historiska centrum och sammandrabbningar med polisen.

Delar av den italienska pressen skrev att protesterna var organiserade kriminella grupperingar med kopplingar till maffian, något som också SVT:s korrespondent hävdade i ett nyhetsinslag. Den italienska författaren och maffiagranskaren Roberto Saviano kritiserade nyhetsrapporteringen och sade i en intervju med Online Open att camorran inte spelade någon betydande roll för protesterna. 

Neapel har en hög arbetslöshet. Många människor har under coronapandemin fått svårt att betala hyran, saknat inkomst och inte erhållit tillräcklig arbetslöshetsersättning från staten. Särskilt har pandemin slagit mot prekära arbetare och anställda som arbetar på svarta kontrakt. Demonstrationerna i Neapel har därför varit folkliga och breda.

Foto: Giuliano Esposito
Ungdomar spelar fotboll på Piazza Carita. Det är obligatoriskt för alla att bära munskydd utomhus.
Foto: Giuliano Esposito
I Neapel har smittspridningen varit omfattande. Sjukhusen är överbelastade och det saknas personal. Covidpatienter får ofta vänta länge i ambulanser utanför vårdmottagningarna.

Dagen efter att utegångsförbudet utlystes samlades hundratals demonstranter utanför industriföretagens högkvarter för att kräva social trygghet och ersättning under en potentiell lockdown – och en annan form av resursfördelning. De krävde också ett tvångsavdrag på 400 miljarder euro från den rikaste delen av befolkningen. Parollen för demonstrationen var ”de rika ska betala krisen”.

– Vi har samlats för att säga att vi inte betalar den här krisen. Det är alltid arbetslösa, arbetare och studenter som betalar krisen. Nu vill vi istället att de rika ska betala för åtstramningarna. Vi kräver ett tvångsavdrag från de rika på 400 miljarder euro som ska gå till sjukvård, transport och välfärd, säger Francesco Tramontino från organisationen Iskra, som deltar i demonstrationen. 

Han menar att pandemin slagit hårt mot sjukvården i Kampanien, som de senaste åren varit föremål för nedskärningar.

– I flera års tid har vi sett stängningar av kliniker och sjukhusavdelningar. Sjukvårdssystemet i Neapel fortsätter att vara lika oförberett inför pandemin som i mars med få IVA-platser och reducerad personal, säger Francesco Tramontino.

Pasquale Langella äger en liten bokaffär på den sluttande gatan vid Porta Alba, som leder ut mot Dantetorget. I normala fall skulle gränderna i Neapels historiska centrum fyllas av turister som letar smycken, böcker och antikviteter bland stånden. Nu ligger gatorna tomma och ödsliga. Gatuhandlare har ändå börjat skylta med krubbor inför en julmarknad som troligtvis ställs in. 

– Situationen är densamma som de senaste månaderna. Vi är på nytt i semi-lockdown. Om det blev en ny lockdown skulle det vara slutet för många av oss butikshandlare. Redan nu är situationen tragisk. Vi har inte fått tillräckligt stöd som täcker omkostnaderna för hyra och räkningar, och då har jag inte några anställda att tänka på, säger Pasquale Langella. 

Smittspridningen ökar i Neapel liksom i resten av Italien.

Se videoreportaget här:

https://vimeo.com/473744491
Foto: Giuliano Esposito
Pandemin har slagit hårt mot Neapel, där arbetslösheten redan är hög och många arbetar svart eller på osäkra kontrakt.
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984