Utrikes #82/2020

Ny rapport: allvarliga arbetsskador på Amazons lager

Bara under Prime Day i oktober 2019 dokumenterades 400 allvarliga arbetsskador på lagren runt om i USA, enligt Amazons egna uppgifter. Foto: Ross D. Franklin/TT

En ny rapport från Center for Investigative Reporting som bygger på Amazons egna interna företagsinformation avslöjar det höga antalet allvarliga arbetsskador på Amazons robotiserade lager i USA. Nu kräver tre kongressledamöter från Demokraterna svar från Jeff Bezos om den bristande säkerheten.

I november 2019 sammanställde journalisten Will Evans från Reveal from the Center for Investigative Reporting tillsammans med PBS NewsHour en rapport om den bristande säkerheten på Amazons lager i USA. I samband med granskningen fick de tillgång till intern företagsinformation som tidigare inte gjorts offentlig för allmänheten – nämligen fyra års dokumentation av arbetsskador på mer än 150 amazonlager runt om i USA. 

Dokumentationen visade att bara förra året förekom över 14,000 allvarligare arbetsskador på Amazons lager, och särskilt på de robotiserade lagren.

Företaget har tidigare hävdat att robotarna bidrar till säkerheten och att arbetsskadorna inte ökar i samband med rea-dagar som ”Prime Day”, då arbetsbördan på golvet ökar.

Nu visar företagets egna interna rapporter att de robotiserade lagren hade högre andel skador än andra lager. Särskilt många var skadorna på Amazons lager under readagar. Bara under 2019 dokumenterades 400 allvarliga arbetsskador under Prime Day-veckan. Amazon har avstått från att bemöta Reveals uppgifter, men gått ut med ett pressuttalande som lyder ”ingenting är mer viktigt än hälsan och säkerheten hos våra teams”.

En timme söderut från företagets högkvarter i Seattle ligger lagret BFI3. Förra året 2019 hade lagret det högsta antalet uppmätta arbetsskador i landet: 22 allvarliga skador per 100 arbetare. Det är fem gånger så många som i den vanliga industrin, enligt Reveal. 

Ett annat av de lager som enligt rapporten hade högst antal arbetsskador ligger i Massachusetts. Där dokumenterades 15 allvarligare skador per 100 anställda. Nu kräver tre kongressledamöter från Demokraterna i Massachusetts i ett brev adresserat till Amazons VD Jeff Bezos svar på varför antalet arbetsskador är så högt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga