Utrikes #63/2020

Fabriksarbetare i strejk i Belarus

Demonstranter med blommor och belarusiska flaggor samlades på torsdagen längs med vägarna i landet för att protestera mot valresultatet. Foto: Sergei Grits/TT

Protesterna fortgår i Belarus efter söndagens val. Nu har hundratals fabriksarbetare gått ut i strejk i den statligt ägda belarusiska fordonsindustrin.

Strejker förekommer sällan i Belarus, men efter valet har protesterna spridit sig och nu nått flera tunga industrier i landet. De strejkande fabriksarbetarna kräver fria och rättvisa val, att kravallpolisen lämnar städerna, att det ges tillstånd för större möten och att presidenten Lukasjenko avgår, rapporterar DN.

På torsdagen anslöt sig även den statsägda belarusiska fordonsindustrin till protesterna och gick ut i strejk. På fabriken BelAZ i Zjodino, fem mil öster om Minsk, där man tillverkar gruvmaskiner har arbetarna krävt ”ärliga val”. Strejker har ägt rum på flera håll i landet, bland annat på buss- och lastbilsfabriken MAZ i Minsk och på traktorfabriken MTZ i Minsk.

Demonstranter i städer runt om i landet ska också ha bildat solidaritetskedjor längs med vägarna och på torsdagen genomförde musiker i den belarusiska statliga symfoniorkestern en protestaktion.

Arbetaren har tidigare i veckan rapporterat om söndagens val som av kritiker anses vara riggat i Belarus. Aleksandr Lukasjenko, som brukar kallas för Europas ”siste diktator” och som styrt landet i 26 år, sitter kvar på presidentposten efter att han enligt de officiella siffrorna fått 80 procent av rösterna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar