Utrikes #62/2020

Belarus: Lukasjenko håller sig kvar vid makten

Kaos och stora protester utbröt i Belarus efter söndagens val. En person ska ha dödats i oroligheterna och minst 3 000 människor har enligt inrikesdepartementet gripits. Foto: Arbetaren/Alexander Zemlianichenko/Sergei Grits/TT

Massprotester har brutit ut efter söndagens val i Belarus. Landets auktoritära ledare Aleksandr Lukasjenko sitter kvar, men något håller på att hända i landet. Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja utmanar Lukasjenko och har utropat sig till valets rättmätiga vinnare. Arbetaren pratar med Belarusexperten Julia Lapitskii om ett ovanligt val.

Det var inte helt oväntat att Europas ”sista diktator” Aleksandr Lukasjenko sitter kvar på presidentposten efter söndagens val i Belarus. Enligt de officiella siffror som presenterades under måndagen har Lukasjenko fått 80 procent av väljarnas röster, medan oppositionens huvudkandidat Svetlana Tichanovskaja ska ha fått cirka 10 procent.

– Valfusk har alltid förekommit, men det brukar inte vara såhär tydligt att en annan kandidat kan ha vunnit, säger Julia Lapitskii, projektledare och Belarusexpert på Svenska institutet.

Hon har lyckats ena, vad som känns som, hela landet bakom sin kandidatur.

Julia Lapitskii, projektledare och Belarusexpert på Svenska institutet

Hon berättar att enligt de oberoende vallokalsundersökningar som gjorts bland väljare utomlands, bör Svetlana Tichanovskaja ha fått cirka 80 procent av rösterna. Samma utfall gäller för initiativet ”Golos”, som samlat in inhemsk data från över en miljon unika väljare.

– Det finns 6,8 miljoner väljare i Belarus, och de flesta har inte lämnat rösterna till dem, men det tyder ändå på en helt annan valutgång, säger hon.

–  Det som skiljer det här valet mot tidigare är den enorma mobilisering som skett till stöd för Svetlana Tichanovskaja. Hon har lyckats ena, vad som känns som, hela landet bakom sin kandidatur.

På frågan om varför mobiliseringen lyckats ske just nu, svarar hon att det beror på flera saker. Bland annat det ekonomiska läget i landet. Trots att Belarus har haft en relativt stabil ekonomi, jämfört med andra gamla sovjetstater, har landet en lägre levnadsstandard än grannländerna Polen och Litauen.

När det kommer till landets hantering av coronapandemin har Aleksandr Lukasjenko avfärdat pandemin som en ”psykos”.   

– Corona har visat är att makten inte bryr sig om vanliga människors liv, säger hon.

I takt med att det digitala landskapet förändrats i landet ska även tillgången till information och fler kritiska röster ökat. Slutligen så menar Julia Lapitskii att man inte får glömma oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskajas betydelse.

– Hon är en person som folket kan relatera till, hon har lyckats ena människor.

Julia Lapitskii. Foto: Anastasia Lundqvist

Hennes make är en av de kandidater som greps inför valet. Hon valde att ställa upp i hans ställe till följd av att hans kandidatur hindrats. På samma sätt har två andra kvinnor representerat dels den enes make som tvingats lämna landet, dels en fängslad kandidat som en av dem är kampanjchef åt.

Tillsammans har de enats om en valkampanj som de genomfört tillsammans. Vallöftena är konkreta: de handlar om att frige fängslade oppositionskandidater och politiska fångar för att sedan hålla nyval. Utöver det vill hon riva upp den grundlag som ger den sittande presidenten obegränsad makt och obegränsat antal mandatperioder.

När det preliminära valresultatet på söndagen visade på en jordskredsseger för Lukasjenko samlades demonstranter på gatorna runt om i landet. Sedan dess har all internetuppkoppling i landet legat nere.

På gatorna ska kravallpolis bemött demonstranterna med tårgas, gummikulor och vattenkanoner. Även chockgranater ska ha använts. Enligt den belarusiska människorättsorganisationen Viasna ska en person ha omkommit när ett polisfordon körde in bland demonstranterna, och tusentals personer ska ha gripits.

– Den här typen av våldsutövning har aldrig förekommit tidigare. Jag tror att makthavarna är rädda, de ser tecken på att något håller på att förändras i landet, säger hon.

Under valkampanjen skickade Svetlana Tichanovskaja sina barn till Litauen efter att ha mottagit anonyma hot. I tisdags meddelades att hon lämnat landet.

– Det finns ingen tvekan om att hon gjorde det under påtryckningar och hot från regimen. Antagligen handlar det om hennes barn, säger Julia Lapitskii.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Innan du går 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.