Utrikes #58/2020

Gigekonomisk ödesfråga i brittiska HD

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Ska Uber-chaufförer betraktas som arbetare eller som egenanställda uppdragstagare? Den frågan har nu nått brittiska Högsta domstolen, vars utslag kan få konsekvenser för den bredare brittiska gigekonomin.

En fem år lång strid i domstolarna om Uber-chaufförers rättsliga status går nu in i sista ronden. Uber överklagade förra veckan en överdomstols beslut från 2018 om att förarna är att betrakta som anställda arbetare, med rätt till exempelvis minimilön och betald semester. 

Domen skulle inte automatiskt få konsekvenser för övriga gigekonomin, men den skulle sätta ett starkt prejudikat för hur liknande tvister kommer att avgöras i framtiden. Förlorar Uber målet som just nu förhandlas i brittiska HD riskerar företaget att behöva betala ut miljontals pund i kompensation. Målet kommer då att hänvisas tillbaka till Arbetsdomstolen som kommer att avgöra vilken kompensation förare är berättigade att kräva från företaget. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984