LO:s avtalssekreterare får fortsatt stöd – trots las-bråk

Kommunals ordförande ger sitt stöd till LO:s avtalssekreterare trots anklagelser om att ha förhandlat bakom ryggen på LO-styrelsen. Det var inte heller första gången, men nu är det slut med det, säger Torbjörn Johansson som hoppas bli omvald på den digitala LO-kongressen.

Inrikes
"Jag ser framemot att det blir bättre än det varit under den senaste tiden.", säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
Foto: Anders Wiklund/TT

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare sedan 2012, hoppas på ytterligare en mandatperiod och det mesta talar för att så även blir fallet. På den digitala kongressen den 15 juni förväntas Susanna Gideonsson väljas som ordförande och Therese Guovelin och Lisa Bengtsson till första respektive andra vice ordförande. Och så Torbjörn Johansson.

– Jag erbjuder inget personligen. Vi är ett ledningsgäng, fyra personer som förhoppningsvis blir valda. Vi vill skapa så mycket samförstånd och hitta de frågor som är bra för alla medlemmar. Men våra förbunds medlemmar lever i olika världar och har olika bekymmer. Därför hamnar vi i bråk ibland, säger han.

Fördelen är att man lär sig något av allting. Allt som inte dödar härdar och lär en saker.

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare

Och bråk har det varit under det sista året som avtalssekreterare. Först flammade åter frågan om ”märket” upp, därefter brakade LO-samordningen samman inför avtalsrörelsen. Men för ett halvår sedan fick Torbjörn Johansson hård kritik för hur han skött förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om lagen om anställningsskydd. De för tillfället pausade förhandlingarna syftar till att hitta en överenskommelse om hur lagen om hur las ska ändras i enlighet med januariavtalet. Förhandlingarna är kontroversiella inom de fackliga leden och träffas en överenskommelse ska den ersätta regeringens utrednings förslag.

– Det är aldrig kul med kritik förstås. Det gör ju ont givetvis, men man lyssnar och försöker lära sig. Fördelen är att man lär sig något av allting. Allt som inte dödar härdar och lär en saker. Vissa saker som jag inte såg då har jag förstått att hade jag gjort så här hade det uppfattats på ett annat sätt. Ett sätt att leva, säger han.  

När Arbetaren ber honom ge ett exempel vill han inte det. ”Det blir för tydligt”, säger han. Men de som följt Arbetarens rapportering om las-frågan kan inte ha undgått fem LO-förbunds anklagelser om att han ska ha förhandlat bakom resten av LO-styrelsens rygg.

I december lämnade fem förbund las-förhandlingarna. I samband med det anklagade källor med insyn i Kommunalarbetaren Torbjörn Johansson för att tillsammans med avtalssekreterarna i Handels och IF Metall i hemlighet ha förhandlat fram en avsiktsförklaring med Svenskt Näringsliv.

Innebörden ska ha varit att stryka att det ska krävas ”saklig grund för uppsägning” ur las. Själv förnekade Torbjörn Johansson att det ska varit fallet. Det hade inte heller skett några förhandlingar bakom LO-styrelsens rygg.  

Då gjorde jag och ”Kålle” ett mycket djärvt och radikalt grepp och förhandlade bakom styrelsen rygg.

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare

Att personer ur LO-ledningen gjort upp bakom styrelsens rygg, har dock förekommit förr. I en intervju i Arbetet avslöjar den avgående ordföranden Karl-Petter ”Thorwaldsson, eller ”Kålle”, hur han och Torbjörn Johansson förhandlade bakom styrelsens rygg redan 2016. Då ledde förhandlingen till att LO tillsammans med Svenskt Näringsliv gick ut och tog 6f-facken i örat för att de krävde högre löneökningar än ”märket”.

– Jag och Torbjörn Johansson hade gjort upp med Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och vice vd Peter Jeppsson bakom ryggen på LO:s styrelse, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Men Torbjörn Johansson värjer sig för jämförelsen när Arbetaren frågar om det är slut med den taktiken nu.

– Det är ljusårs skillnad mellan det som ”Kålle” pratar om. Då gjorde jag och ”Kålle” ett mycket djärvt och radikalt grepp och förhandlade bakom styrelsen rygg. Vi gjorde det med absolut risk att inte bli omvalda. Det var också för att det var enda sättet att lösa den uppkomna situationen i styrelsen. Det var en mycket extraordinär händelse och vi sade redan då att ”det här kan vi aldrig göra om”. Det var inte ens i närheten av den nuvarande situationen, säger han. 

Kan minnet av 2016 legat och skvalpat och orsakat en kraftigare reaktion kring las?

– Det var fem förbund som blev heltokiga, men också flera som inte upplevde något sådant. Det var en bristande diskussion. Men jag vill inte lägga mer salt i såret. Jag har definitivt informerat för dåligt. Men att det skulle vara något hemligt som pågått, aldrig. Det går inte att göra sådant, definitivt inte två gånger. 

När de fem förbunden lämnade las-förhandlingarna i december förra året deklarerade de, med Kommunals ordförande Tobias Baudins ord, att förtroendet för LO-ledningen var ”förbrukat”. Trots detta har Kommunal och de andra ”avhopparna” nu gett sitt officiella stöd till Torbjörn Johansson inför kongressen.

I Arbetet säger Tobias Baudin att ansvaret för Kommunals förlorade förtroendet för LO-ledningen ”vilat tungt på LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson”. Men han säger att de nu ”haft ett antal bra samtal” honom.

– Men för en avtalssekreterare är det väldigt viktigt vilken ordförande man har. Susanna Gideonsson vet vad det innebär när man står splittrade i frågor, man blir så otroligt mycket svagare i förhandlingsrummet. Så vi tror att Susanna och Torbjörn kan bli ett bra radarpar i förhandlingsfrågorna, motiverar Tobias Baudin förbundets stöd. 

Det väcker förstås frågan om Tobias Baudin menar att Torbjörn Johanssons agerande berodde på Karl-Petter Thorwaldsson. Inför denna intervju har Tobias Baudin avböjt vidare kommentarer i sammanhanget. Men hans pressekretare Julia Grabe meddelar att ”han sagt det han vill säga i andra medier angående de här frågorna”.

Jag ser framemot att det blir bättre än det varit under den senaste tiden.

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare

Arbetaren tar frågan till Torbjörn Johansson om hur styrd han var av Karl-Petter Thorwaldsson när det gäller hemlighetsmakeriet inför LO-styrelsen. Innan han svarar påminner han om att Tobias Baudin själv var vice ordförande i LO 2016. Han hade då inget problem med upplägget och var ”väl medveten om den situationen”. 

– Ingen, varken jag under ”Kålle”, eller jag under Gideonsson kan köra egna race. Jag kan inte skriva på avtal som binder LO och förbunden vid någonting. Jag kan inte göra sådant bakom ryggen. Men det är väl bra att Susanna Gideonsson kan göra att det känns tryggare för Kommunal. Jag ser framemot att det blir bättre än det varit under den senaste tiden.