Opinion #42/2020

Vi formas av våldet – innan, under och efter prostitutionen

Merly Åsbogård är statsvetare och skribent. Foto: Mathias Pernheim

Paolo Robertos förklaringar av sitt sexköp satte ljuset på utsattheten i prostitutionen. I pandemins spår växer min oro i takt med människors ökade ekonomiska utsatthet. Vilka kommer ut som vinnare och förlorare, förövare och offer – i pandemins spår?

Jag läser hur en komiker någonstans i Europa deklarerar pandemin som en vinst för alla män, då fler kvinnor kommer tvingas in i prostitution vilket leder till fler valmöjligheter – för männen. Det är inte det minsta roligt – men det är sant. 

Tvånget som ligger bakom trafficking, som är handel med kvinnor över statsgränserna, och inhemsk prostitution varierar, men den gemensamma nämnaren är i den absoluta majoriteten av fallen olika typer av våld. Det kan handla om fysiskt, psykiskt, strukturellt, sexuellt eller ekonomiskt. Oftast finns flera olika inslag av våld att finna hos samma utsatta kvinna. Jag föreläste en hel del innan covid-19 om prostitution och en av de viktigaste sakerna jag ville att åhörarna fick med sig var och är att ingen prostituerad föds som det. Vi – och jag säger vi med tanke på min mångåriga erfarenhet av prostitution och bordeller – skapas och stöps i våldet både innan, under och efter vår tid i prostitutionen. 

Paolo Roberto köpte en kvinna i våld för att begå ytterligare våld på henne. Han beskrev kvinnan själv som ”säkert någon som är ditvingad”. ”Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt”, fortsatte han. Låt oss kalla saker för vad dom är. Det han och dessa andra män gjort sig skyldiga till är övergrepp och åtminstone Paolo möter nu en utredning om oaktsam våldtäkt. Den anmälan gjordes inte på plats utan tillkom efter att Paolo själv medgett att han förstod att kvinnan antagligen befunnit sig på bordellen mot sin vilja i tv. 

Märk väl, detta var EN lägenhetsbordell i ETT område där 11 män greps en torsdagskväll. 

Prostitution och trafficking finns för att män vill köpa sex och flickor och kvinnor kan genom olika typer av våld tvingas till det.

Vi har inga exakta siffror på hur omfattande mäns organiserade trafficking och betalda våldtäkter på flickor och kvinnor är. I en jämförande studie av trafficking i länder som både avkriminaliserat och kriminaliserat köparen visar följande. En flicka eller kvinna i trafficking som befinner sig på bordell beräknas tvingas genomföra möten med mellan 700 och 1500 män per år enligt den forskning som tagits fram av bl.a. Monica O’Connor, forskare vid Sexual Exploitation Research Project (SERP), University College Dublin och som går att läsa i hennes bok ”The sex economy.”

Låt mig berätta för alla er som inte vet och som försöker tala om prostitution som ett arbete och en jämlik relation, en affärsmannamässig transaktion som ”råkar” vara olaglig. Dessa föreställningar är fantasifoster som saknar en motsvarighet ute i verkligheten. 

Prostitution och trafficking finns för att män vill köpa sex och flickor och kvinnor kan genom olika typer av våld tvingas till det. Visst kan du ha ett jobb som du inte trivs med som är lagligt. Men visa mig samma siffror på fysiska och psykiska skador som du och dina kollegor ådragit er genom det jobbet så ska vi jämföra det med prostitution. Berätta hur din chef när du försökte sluta lurade med dig till en lokal där du drogades ner och gruppvåldtogs i timmar. En våldtäkt som du sen inte kunde anmäla eftersom männen hävdade att du jobbade. Glöm inte heller att berätta om hur det jobbet tog dig från din familj, dina barn och till och med din egen kropp. 

Prostitution är en svulst av kvinnohat och ska aldrig beredas plats och accepteras i ett jämställt samhälle. Kroka arm och slå vakt om flickors och kvinnors rättigheter, slå bort självömkande mäns krokodiltårar. I tider som dessa när resurserna är knappa och den ekonomiska utsattheten breder ut sig – kämpa för att resurserna fördelas jämlikt och stå upp mot våldet mot flickor och kvinnor. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga