Inrikes #41/2020

Nu stoppas ”corona-appen” – redan kostat miljoner

Den stoppade "appen" har hittills kostat över 6 miljoner kronor. Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Nu avvecklar MSB den uppmärksammade ”corona-appen” med en slutnota som landar på över sex miljoner. Direktupphandlingen med det privata hälsoteknikföretaget Platform24 har underkänts av ledande experter i offentlig upphandling och myndigheten utreds av Konkurrensverket. – Vi har inte sagt upp avtalet med Platform24. Det bedöms göras i samband med det formella projektavslutet som vi inte satt ett datum för, säger Anna Lindbäck, pressekreterare på MSB.

Det blev aldrig någon lansering av den omtalade så kallade ”corona-appen”. Detta trots att projektet enligt myndigheten var ”nödvändigt för att skydda människors liv och hälsa”.

Det digitala smittspårningsverktyget var från början en beställning från Folkhälsomyndigheten och skulle bestå i en frågeenkät där människor kunde självtesta sig för covid-19 symtom. 

Projektet mötte stor kritik från bland annat forskare, IT-experter och länsstyrelser och det fanns stor oro för att data och känslig information skulle lagras på Amazons molnservrar.

Som Arbetaren avslöjat tecknade MSB i början av april ett avtal med det privata hälsoteknikföretaget Platform24 och avvek i samband med detta från regelmässiga upphandlingsregler. Direktupphandlingen underkändes och fick kraftig kritik av experten Andrea Sundstrand. 

– Det borde redan innan anskaffningen ha klargjorts om den verkligen behövdes. Det går inte att köpa varor och tjänster genom direktupphandling om de kanske behövs, det ska finnas ett faktiskt skyndsamt behov, sade Andrea Sundstrand till Arbetaren. 

Direktupphandlingen har lett till att Konkurrensverket nu utreder myndigheten.

Den 24 april pausade MSB projektet. Enligt en intern rapport som Arbetaren tagit del av beslutade myndigheten redan den 8 maj för att avsluta projektet, något som också SVT rapporterat om.

I den sammanfattande tidslinjen i rapporten står det ”8 maj: MSB beslutar att avveckla projektet och lämnar denna rapport”.

På gårdagens presskonferens om coronaläget tog MSB på sig huvudansvaret för den havererade appen.

– Det är vi som har genomfört arbetet. Vi gjorde inte det på direkt uppdrag av Folkhälsomyndigheten, utan efter en avstämning. Vi drog på med full kraft och lade ner mycket resurser med ambitionen att det skulle bli ett brett använt verktyg i Sverige, det känner vi nog huvudansvar för, sade Svante Werger, rådgivare på MSB.

Men fortfarande är avtalet med det privata hälsoteknikföretaget Platform24 Healtchare i kraft.

Har ni formellt sagt upp avtalet med Platform24? Om inte, när tänker ni göra det?

– Vi har inte sagt upp avtalet med Platform24. Det bedöms göras i samband med det formella projektavslutet som vi inte satt ett datum för, säger Anna Lindbäck, pressekreterare på MSB till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga