Inrikes #40/2020

MSB:s upphandling av ”corona-appen” utreds

I vanliga fall har MSB en skyldighet att göra en offentlig upphandling – men den här gången frångicks lagstiftningen med motiveringen att det var bråttom på grund av hälsokrisen. FOTO: Tommy Pedersen/TT, Arbetaren, Skärmdump Montage: Arbetaren

Konkurrensverket har startat en utredning av MSB:s upphandling av den så kallade "corona-appen". Ett uppdrag som Arbetaren kunde avslöja gavs till företaget Platform 24 Healthcare, utan ordentligt upphandlingsförfarande.

Det digitala smittspårningsverktyget ligger på is efter att Folkhälsomyndigheten stoppat det. Men på kort tid hann Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, upphandla en lösning.

Den 9 april tecknade Åke Holmgren, enhetschef på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ett avtal med det privata hälsoteknikbolaget Platform24 Healthcare, som ägs av Wallenbergkoncernens investmentbolag Investor och Apoteket AB. Syftet med avtalet var att ge det privata företaget uppdraget att ta fram molntjänsten för informationsspridning och för att registrera symptom hos covidsjuka – och hantera den omtalade smittspårningsappen.

Upphandlingen skedde genom en direktupphandling, med hänvisning till den pågående hälsokrisen. Men en upphandlingsexpert som Arbetaren talade med ställde sig frågande till förfarandet.

Andrea Sundstrand, docent vid Stockholms universitet i offentlig rätt med särskild inriktning mot offentlig upphandling, menade att det inte gick rätt till.

– De skriver att grunden för direkupphandlingen är att det är så bråttom, men om det här projektet ännu inte dragit igång verkar ju så inte vara fallet. Man får bara använda det här undantaget om man inte kan hålla tidsfristerna i de övriga upphandlingsförfarandena. Där finns det ju möjlighet att gå ned till så kort tid som 25 dagar med annonsering. Men myndigheten anser att de inte ens haft tid med detta och då har det här inte ännu levererats vad jag förstår. Då kan man fråga sig – varför var det så bråttom, sa hon till Arbetaren.

Under gårdagen rapporterade Dagens Nyheter att Konkurrensverket nu utreder om MSB gjorde rätt när de ingick avtalet utan något riktigt upphandlingsförfarande.

”Vi välkomnar en granskning och tillhandahåller all information. Det går att göra undantag från LoU och vi ser det som viktigt att pröva om undantag för skyndsamhet i kris kan göras. I dagsläget har vi inget mer att tillägga. När vi har något nytt att berätta kommer vi att kommunicera det”, skriver MSB i en kommentar till DN.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga