Det skulle få katastrofala följder om LAS-utredningens förslag infördes. Detta anser Kommunal och sparar inte på krutet i sin kritik. "Katastrofalt" kallar facket också det utgångsläge som facken ges att komma överens med motparten för att undslippa lagen. Men trots det är det inte otänkbart att Kommunal återvänder till förhandlingsbordet.
De utkast på förslag på ändringar av Lagens om anställningsskydd som läckt ur regeringens utredning har hittills fått LO att tycka att hela utredningen bör ”kastas i papperskorgen”. När nu slutförslagen läckt till SVT står effekten kanske än mer tydlig för facken.
Slopad rätt att ogiltigförklara felaktiga uppsägningar, kraftigt utökade möjligheter för arbetsköparna att välja ut anställda att säga upp istället för att följa sist in, först ut får Kommunals Johan Ingelskog att se rött. Och måla framtiden med det nya lagförslaget infört i svart.
– Det skulle få katastrofala följder för den svenska modellen och den svenska arbetsmarknaden. Vi får tysta arbetsplatser och arbetare som står med mössan i hand. Ingen kommer våga visselblåsa eller kommentera missförhållanden, säger Johan Ingelskog, kandidat till uppdraget avtalssekreterare för Kommunal, nu chef för avtalsenheten.
Tar du bort möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning blir det fritt blås, fullständigt godtycke.
Johan Ingelskog, kandidat till uppdraget avtalssekreterare för Kommunal, nu chef för avtalsenheten
Förslagen om rätt till kompetensutveckling och förkortad tid för visstidsanställda att räknas med i turordningen ger han inte mycket för. Lagförslagen uppfyller, enligt honom, inte heller på långa vägar januariavtalets löften om ”upprätthållen maktbalans mellan parterna”, eller ”upprätthållet skydd mot godtycke”. Det är som om de inte ens läst de direktiven, säger han.
– Resultatet är att det bara blir godtycke. Det finns inget skydd mot godtycke kvar. Tar du bort möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning blir det fritt blås, fullständigt godtycke.
Enligt Johan Ingelskog har en regering som inte vill förändra arbetsmarknaden i grunden bar en plats att lägga utredningen – i papperskorgen. Att i det läget, som regeringen, dessutom uppmana parterna att istället hitta en förhandlingslösning kan bara sluta illa för Sveriges anställda.
– Att uppmana parterna att förhandla utifrån de här förutsättningarna är att ge arbetsgivarna tio stora kanoner. Ska vi förhandla mot en motpart som bara kan vänta in ett lagförslag som gynnar dem blir fullständigt katastrofalt.
I december förra året lämnade Kommunal, tillsammans med fem andra förbund de pågående förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om en egen uppgörelse som skulle ersätta utredningens lagförslag. Detta gjordes med anklagelser om att LO-ledningen varit beredda att gå med på att slopa bestämmelsen om att det ska krävas ”saklig grund” för uppsägning.
Men LO-ledningen är fortfarande inställd på att genomföra förhandlingarna och i början av maj öppnade Kommunals ordförande för att det fanns en eventuell chans att förbundet skulle återvända till förhandlingsbordet.
Är det alltså tänkbart att ni återvänder trots rådande förutsättningar?
– Vår hållning är att vi inte är beredda att diskutera ”saklig grund” som LO och Svenskt Näringsliv gjort. Det kommer Kommunal aldrig göra och därför klev vi av. Nu har LO-styrelsen ändrat sig och det ska inte längre ingå i förhandlingarna. Men om det finns framtid för Kommunals deltagande det är för tidigt att svara på, säger Johan Ingelskog.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.