Analys #34/2020

Trots minskad aktivitet – nazisterna måste tas på allvar

Bild: Ulf Palm/TT Montage: Arbetaren

Nazisternas utåtriktade aktiviteter har minskat kraftigt det senaste året. Det visar Expos senaste årsrapport. Men det är viktigt att fortsätta granska det som sker i skymundan. Det skriver Johan Apel Röstlund i en analys.

Valet 2018 kan inte beskrivas som annat än ett praktfiasko för den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen. Men lika väntat som valresultatet var för oss vanliga, nazisterna lyckades trots en historisk storsatsning och enorm medial uppmärksamhet inte skramla ihop mer än lite drygt 2000 röster i hela landet, lika stor var besvikelsen och förvåningen internt.

NMR har länge varit den dominerande kraften inom den svenska rasideologiska miljön. Med fanatiska aktivister och hundratals utåtriktade aktiviteter har ledningen de senaste åren byggt upp en kraftig övertro på sig själva och på sin verksamhet. Lokalt, i exempelvis Ludvika, Kungälv och Boden, har NMR varit ett vanligt inslag på gator och torg. Deras demonstrationer och möten har hårdbevakats av media, något som naturligtvis uppskattats av medlemmarna själva då det gett sken av deras sekt är en politisk kraft att räkna med.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984