Oberoende filmdistributörer av kvalitetsfilm kämpar för sin existens

Regeringen har utlovat 500 miljoner kronor extra i stöd till hela kulturbranschen som lider svårt av coronakrisen. Hur mycket som går till film och särskilt kvalitetsfilmens aktörer har branschen inte fått besked om ännu.
– Alla är beroende av Folkets bio som är ett nav för verksamheten – faller vi så faller hela strukturen för kvalitetsfilm, säger Katrina Mathsson på Folkets bio.

Kultur
Kritikerrosade publiksuccén Porträtt av en kvinna i brand distribueras av Folkets Bio som till hör de kvalitetsfilmsdistributörer som väntar på besked om stöd.
Foto: Folkets Bio

Små och mellanstora filmaktörer i Sverige kämpar för sin överlevnad när biografer stängs ned i tider av coronavirusets framfart. Det kommer en tid efter coronan, och fram till dess söker den sektor av kulturbranschen som ägnar sig åt distribution och visning av kvalitetsfilm nya vägar – och behöver rent faktiskt också pengar.

Regeringen har utlovat 500 miljoner kronor extra i stöd till hela kulturbranschen som lider svårt av publikavbräcket, men hur mycket som går till film och särskilt kvalitetsfilmens aktörer har branschen inte fått besked om ännu.

Svenska Filminstitutet skriver i ett pressmeddelande den 31 mars hur man tänker omfördela 40 miljoner för att stärka filmbranschen. Förutom att biovisningsstödet Biotian utökas till Biotjugan (per försåld biljett), vilket verkar som ett tomt slag när biograferna är stängda – till exempel skickade Hagabion i Göteborg ut ett pressmeddelande i veckan om att de stänger tills vidare – går det huvudsakliga stödet till produktion och långsiktigt lanseringsarbete.

Alla är beroende av Folkets bio som är ett nav för verksamheten – faller vi så faller hela strukturen för kvalitetsfilm.

Katrina Mathsson, verksamhetsledare på Folkets bio

Katrina Mathsson på Folkets Bio säger till Arbetaren att Föreningen filmdistributörerna, som bland andra består av Folkets Bio, NonStop Entertainment, Njutafilms, TriArt, och Lucky Dogs, har lämnat in siffror på hur mycket de behöver som kompensation för det närmaste halvårets förväntade avbräck, men ännu inte fått svar från SFI.

Folkets bio, som startade 1973 och idag har 20 biografer i landet men även visar film på större biografer, har en nyckelroll i infrastrukturen kring distribution och visning av kvalitetsfilm.
– Vi har inte bara distribution utan också biografer och logistikbolag. Alla är beroende av Folkets bio som är ett nav för verksamheten – faller vi så faller hela strukturen för kvalitetsfilm, säger Katrina Mathsson.

Hon påpekar att den dagen biovisningarna får fart igen står pausade storfilmer på kö på till exempel Filmstadens biografer och kvalitetsfilmen kommer fortsatt att få kämpa för visningstider.
– Chansen att de tar in mindre filmer är liten, säger hon.

Tills vidare söker man nya vägar, som till exempel utökade samarbeten med nätdistributörer som Drakenfilm. När man streamar deras filmer går hälften av intäkten för nya prenumeranter till valfri kvalitetsfilmsbiograf.