Inrikes #26/2020

”Förlorar vi våra jobb, kan vi inte betala hyran”

Bostadskamp i virusets tid: I Los Angeles har en grupp hemlösa mödrar ockuperat tomma hos. Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

För att minska spridningen av coronaviruset krävs att alla minimerar kontakten till andra människor. För att åstadkomma detta behövs någonstans att bo samt tillgång till rinnande vatten och sanitet. Hur ska det uppnås när många kommer att bli arbetslösa och därmed kommer få allt svårare att betala in hyran? 

På Twitter sprids just nu hashtags som #CancelRent och #RentStrike, samtidigt som antalet arbetssökande steg med drygt tre miljoner i USA förra veckan. I landet har plattformen 5 demands startats för att organisera de som drabbas av coronaviruset.

Ett krav är: ”Arbetarklassen ska inte hållas ansvariga för att betala för den här krisen – om vi inte kan jobba, kommer vi inte betala” och ett annat: ”Bostäder åt alla – det finns tillräckligt med bostäder i landet för att se till att alla har någonstans att bo”.

I samband med detta har de öppnat upp en jourtelefon som kopplar samman grannar som riskerar att vräkas, samtidigt som de försöker koppla ihop personer och organisationer över delstatsgränserna inför hyresstrejken den 1 april. 

– Just nu är den ekonomiska verkligheten som så att miljontals människor inte vet hur de ska betala hyran den här månaden. Målet är att bygga upp en arbetarklassrörelse som gensvar till pandemin för att säkerställa vår kollektiva överlevnad. Om vi lyckas den 1 april, hoppas vi att folk över hela världen kommer sluta samman i en strejk mot den elit som hellre ser oss dö än förlorar pengar, skriver representanter för 5 demands över mejl.

Varför hyresstrejk?

– Att ha någonstans att bo är en mänsklig rättighet. För de flesta är hyran en av de största utgifterna. Om vi förlorar våra jobb, kan vi inte betala hyran. Vi behöver våra pengar för att köpa mat och medicin. En hyresstrejk är ett första steg för att bygga en bred arbetarklassrörelse som kämpar för våra behov, svarar de.

Vilken typ av ekonomisk hjälp kan man ansöka om i USA om man förlorar jobbet till följd av Covid-19?

– Regeringen har fått igenom ett stödpaket som innefattar en engångsutbetalning på 1 200 dollar (till de flesta vuxna i landet, reds.anm). Det är en svältlön för amerikanska familjer. Den beräknade kostanden för oförsäkrade coronapatienter är 73 000 dollar. Samtidigt räddar staten Wall Street. Den här situationen är oacceptabel. Om regeringen inte kan se till att personer i arbetarklassen överlever krisen, kommer vi tvinga dem till det. Fem krav, inte ett mindre, skriver representanterna från 5 demands.

Även på andra platser planeras hyresstrejker i dag, den 1 april. Exempelvis Rent Strike London, England och Parkdale Organize i Toronto, Kanada. I Spanien har över 200 organisationer gått samman för en planerad hyresstrejk runt om i landet samma dag.

Här i Sverige planerade flera handlare i Stockholmsförorten Husby, som håller på att gå i konkurs, att gå ut i en endagsstrejk den 6 april, den har dock blivit inställd. Deras krav var att det kommande kvartalet blir helt hyresfritt, annars menar de att hela Husby centrum riskerar att stå tomt när lokal efter lokal kommer behöva stängas.

Situationen har blivit allvarlig redan efter några veckor, och jag är orolig för hur det här kommer att utveckla sig.

Scott Springfeldt, Ort till Ort

Ort till Ort är ett bostadspolitiskt nätverket som bland annat driver ett socialt center i Husby, tillsammans med fackföreningen SAC och Folkrörelsejuristerna. Centret som ligger i Folkets Husby hjälper boende i området med problem gällande exempelvis hyresvärdar eller arbetsrätt.

Scott Springfeldt, som är medlem i Ort till Ort, berättar att de nu blir uppringda flera gånger om dagen av personer som har det allt svårare att få ihop ekonomin, till följd av pandemin. 
– Det handlar om personer som har förlorat sina jobb, om anhöriga som dött och begravningar de inte har råd att betala och om folk som har släktingar som inte kan komma hem till Sverige. Situationen har blivit allvarlig redan efter några veckor, och jag är orolig för hur det här kommer att utveckla sig, säger han.

Vilka åtgärder är viktigast att få igenom just nu? 
– Stoppa vräkningar och avhysningar, se till att hemlösa personer har bostäder samt se till att det finns garantier på att folk kommer kunna betala sina hyror framöver, säger han.

Kan det bli aktuellt med hyresstrejk även i Sverige?

– Även om det kan bli oundvikligt när många människor samtidigt inte kan betala sina hyror, så är det just nu inget som vi uppmanar till, säger Scott Springfeldt.

I Sverige har 36 800 personer varslats under mars månad. Här har reglerna för a-kassan lättats upp, och den som skrev in sig senast den 31 mars får tillgodoräkna sig hela månaden. Nu räcker det att ha varit medlem i en a-kassa i minst tre månader, istället för de tidigare tolv, för att kunna ha rätt till arbetslöshetsförsäkringen. För de som redan arbetslösa till följd av krisen och inte varit med i en a-kassa, kan istället ansöka om en grundersättning, som ligger på en lägre ersättningsnivå.

Dominika Polanska, docent vid Uppsala Universitet som forskar om bostadspolitiska frågor, tror att virusets effekter på arbetsmarknaden kommer att leda till att hemlösheten ökar lavinartat om inget görs.
– Det viktigaste är att stoppa vräkningar och avhysningar nu samt att se till att personer som inte har tak över huvudet, eller som lever tätt inpå andra, har möjlighet att isolera sig för att undvika smitta, säger hon.

Foto: Miguel VergaraDominika Polanska, forskare
Foto: Miguel Vergara
Dominika Polanska, forskare

Varför tror du att hyresstrejk som metod inte är lika vanligt i Sverige?

– Jag tror att det handlar om att mer står på spel här. Sverige har ett ovanligt starkt besittningsskydd internationellt sett, vilket gör att en hyresgäst har rätt att bo kvar i sin bostad om det inte finns starka skäl för uppsägning. Vid utebliven inbetalning av hyra, exempelvis vid en hyresstrejk, riskerar man att förlora besittningsskyddet och därmed bli vräkt. De hyresstrejker som tidigare ägt rum i exempelvis London har handlat om studenter som redan har osäkra korttidskontrakt, säger hon.

Dominika Polanska poängterar även att vissa grupper troligtvis kommer att drabbas hårdare än andra av pandemin.
– Klassamhället speglas i segregationen, vilket jag tror kommer att bli tydligt när smittspridningen fortlöper. Många som bor i segregerade områden har i större grad osäkra arbetsvillkor och lever mer trångbott än i andra delar av landets storstäder, vilket kommer göra dem mer utsatta för viruset, säger hon.

* Artikeln har uppdaterats, efter att det blev känt att endagsstrejken bland handlarna i Husby ställts in.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga