Utrikes #19/2020

Illegal adoptionsmarknad avslöjad i Nepal

Centre for Investigative Journalism i Nepal har fått fram uppgifter som visar att adoptioner använts som täckmantel för handel med barn. Personerna på bilden har ingen koppling till texten. Foto: Mallika Aryal/IPS

Siffror i Nepal över hur många barn som har adopterats från landet stämmer inte överens med utländska register. Enligt experter används adoptioner som täckmantel för handel med barn.

Ministeriet för kvinnor, barn och social välfärd i Nepal har uppgifter som visar att 64 barn har adopterats från Nepal till tio länder mellan åren 2010 och 2019. En lista som amerikanska utrikesdepartementet och nio andra länder överlämnat till Haagkonferensen för internationell privaträtt visar däremot att 242 barn från Nepal har adopterats under de nio åren.

De tio länderna är USA, Danmark, Frankrike, Norge, Schweiz, Kanada, Tyskland, Belgien, Italien och Sverige. Till dessa länder har 178 barn adopterats trots att det inte har registrerats av myndigheterna i Nepal.

– De siffror som vi har är tillförlitliga. Vi har ingen aning om varför uppgifter i andra länder visar högre siffror, säger ministeriets talesperson Gyanendra Paudel.

Människohandlare tar fram falska dokument och påverkar både statliga tjänstemän och föräldrar, och lyckas smuggla barn utomlands.
Manju Khatiwada, Nationella kommissionen för mänskliga rättigheter

Manju Khatiwada från Nationella kommissionen för mänskliga rättigheter, NHRC, säger att det är uppenbart att det handlar om handel med barn.

– Människohandlare tar fram falska dokument och påverkar både statliga tjänstemän och föräldrar, och lyckas smuggla barn utomlands.

Officiella uppgifter visar att adoptioner till utlandet från Nepal i princip har upphört efter rapporter om korruption och mutor som publicerades i tidningar för tio år sedan. Men det finns en stor efterfrågan på adoptivbarn, särskilt i västländer och det finns många fattiga föräldrar i Nepal som inte kan försörja sina barn. Detta driver på människohandeln och vissa föräldrar blir också lurade att lämna ifrån sig sina barn.

Efter att felaktigheter upptäckts skärptes reglerna kring adoption i Nepal 2008. De nya reglerna innebär att människor i utlandet inte kan välja vilket barn de vill adoptera. Utländska par som vill adoptera ett nepalesiskt barn måste ansöka via en registrerad internationell byrå eller deras ambassader i Nepal och fylla i ett formulär om ålder, kön och annat om det barn de söker. En kommitté får sedan uppgiften att hitta ett barn som bor på något barnhem.

Uppgifter som överlämnats till Haagkonferensen för internationell privaträtt visar dock att reglerna inte följs. Dokumenten visar att 20 nepalesiska barn har adopterats till Danmark under de senaste nio åren.

Samtidigt visar register i Katmandu att endast två barn hade tillstånd att adopteras till Danmark. Glappet är ännu större när det handlar om Frankrike. Där fanns endast tillstånd för ett barn att adopteras, medan uppgifter till Haagkonferensen för internationell privaträtt visar att 21 barn adopterats av franska familjer.

Siffror från det amerikanska utrikesdepartementet avslöjar att 102 barn adopterats från Nepal under de senaste nio åren samtidigt som officiella uppgifter i Nepal visar att det ska handla om 11 barn. Faktumet att 91 barn adopterats som inte finns i officiella register i Nepal visar att det skett utanför lagen.

Även uppgifter som gäller adoptioner till Norge, Kanada, Schweiz, Belgien, Sverige och Italien stämmer inte med siffror i register i Nepal.

Enligt nepalesiska regler är det statens ansvar att ta hand om barn som förlorat båda sina föräldrar, eller som har föräldrar med funktionsnedsättning, förutsatt att deras släktingar inte kan ta hand om dem. Främst ska adoption ske inom landet, internationell adoption ska betraktas som en sista utväg.

Att det nu framkommit att uppgifterna inte stämmer överens i olika register tyder på att adoptioner tjänat som täckmantel för handel med barn, enligt Centre for Investigative Journalism Nepal som arbetat med granskningen.

En rapport från Nationella kommissionen för mänskliga rättigheter, NHRC, från 2019 visar hur kopplingarna ser ut mellan barnhemmen och de utlänningar som vill adoptera barn. Enligt rapporten finns det över 14 800 barn på över 530 barnhem i Nepal. Nästan 80 procent av dessa barn är inte föräldralösa utan har en eller två föräldrar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga