Migrantarbetare som arbetar för öltillverkaren Peroni i Rom har sedan i höstas organiserat sig för bättre arbetsvillkor. Nu riskerar hälften av de anställda på fabriken att sägas upp. I onsdags gick ett fyrtiotal arbetare därför ut i strejk under parollen "Peroni - smaken av orättvisa".
Peroni har tre fabriker i Italien. Företaget har nyligen deklarerat att hälften av de anställda riskerar avsked på en av de största fabrikerna i Rom.
Sedan i höstas har migrantarbetare som arbetar på Peroni i den italienska huvudstaden organiserat sig för bättre arbetsvillkor. Lönerna ligger på under 10 000 kronor i månaden och arbetstiderna är oregelbundna. Ofta blir arbetarna inkallade till jobbet dagen före skiftet genom ett SMS.
Fackföreningen SI Cobas organiserar migrantarbetare på Peroni och kräver nu att kooperativet Masterjob genom vilket arbetarna är anställda ska efterfölja det nationella italienska kollektivavtalet inom logistik och transport, CCNL.
Peroni har i årtionden struntat i arbetsvillkoren på sina fabriker.
Massimo Ciemme, facklig representant för SI Cobas
Strejken på Peroni inleddes på onsdagsmorgonen då ett fyrtiotal migrantarbetare lämnade fabriken i den italienska huvudstaden och kommer att pågå under obestämd tid.
– Peroni har i årtionden struntat i arbetsförhållandena på sina fabriker. Migrantarbetarna, som endast varit med i facket i fyra månader, strejkar nu för att företaget ska respektera det nationella kollektivavtalet och grundläggande rättigheter, säger Massimo Ciemme, facklig representant för SI Cobas.
Lördagen den 29 februari anordnas en stor demonstration utanför fabriksgrindarna i Rom som också väntas få stor uppslutning av boende i kvarteret. Den går under parollen ”Peroni – smaken av orättvisa”.