Inrikes #10/2020

SD-topp spred nazistisk propaganda

Ku Klux Klan-sånger, en dansande Hitler och länkar till nynazistiska sidor är några av innehållen Sverigedemokraten Gunnar Larsson har skickat till sina partikollegor. Foto: Christine Olsson/TT

Gunnar Larsson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland, har skickat upprepade mejl till sina partikamrater innehållande nazistisk propaganda, rapporterar P4 Uppland. Ett av mejlen ska ha innehållit ett videoklipp med tyska flygplan från andra världskriget som bombar en moské och med Adolf Hitler som dansar efteråt.

Gunnar Larsson ska även ha skickat en länk till en låt som sjungs av en sympatisör till den amerikanska rasistiska rörelsen Ku Klux Klan till en högt uppsatt sverigedemokrat i Uppsala län. I låten sjunger Ku Klux Klan-sympatisörerna en text innehållande ordet n-ordet.

– Det står ju i uppslagsverk att personer kan vara negroida. Men det är ju samma sak som att vara kaukasier, kines eller islänning. Värderingen ligger ju i hur och av vem det sägs, säger Gunnar Larsson till Upsala Nya Tidning.

Gunnar Larsson ska i ett annat mejl ha skickat en länk till en låt som innehåller textraden ”svenskar är vita och landet är vårt”. Enligt radiokanalen ska han ha sagt att han inte har ”någon som helst känsla för att det skulle vara rasistiskt att skicka vidare e-post som han har fått”. Enligt Gunnar Larsson ska syftet vara att ”informera andra om vad som finns på nätet”.

Han ska även ha skickat länkar till hemsidan Blueshift som Expo beskriver som ”antisemitisk och pro-nazistisk”.

Gunnar Larsson sitter i kommunfullmäktige för partiet i Knivsta där han tidigare var gruppledare, och är vice ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland.

Enligt Upsala Nya Tidning kommer Gunnar Larsson fortsätta att skicka liknande mejl till sina kollegor i Sverigedemokraterna.

Arbetaren har sökt Gunnar Larsson och Sverigedemokraterna i Uppland utan att få återkoppling.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984