Utrikes #9/2020

Hård kritik mot Trumps “fredsplan”

Fördömanden mot Donald Trumps fredsplan har strömmat in från hela världen. Enligt utrikesminister Ann Linde strider fredsplanen i flera drag mot internationell rätt. Foto: Evan Vucci/TT

Protester, ilska och frustration. Donald Trumps så kallade fredsplan för Israel och Palestina får hård kritik från flera håll men möts samtidigt med glädje och beröm från den israeliska högern.

De, enligt FN, illegala bosättningarna på det ockuperade Västbanken ska tillfalla Israel, och Jerusalem ska förbli landets ”odelade” huvudstad. Donald Trumps så kallade fredsplan möttes med jubel av den israeliske högerledaren Benjamin Netanyahu.

– Du är den störste vän Israel har haft i Vita huset, sade den israeliske premiärministern under en välbevakad presskonferens strax efter det att planen presenterats.

Den karta med planerade gränsdragningar som visades upp påminner om en schweizerost. De illegala bosättningarna på Västbanken är tänkt att få status som israeliska enklaver omgivna av små palestinska områden. Jerusalem ska även, om Trump och Netanyahu får som de vill, bli en odelad israelisk huvudstad.

Något som fått både palestinier och stora delar av omvärlden att reagera starkt. På Västbanken och i Gaza utbröt genast protester där folk gick ut på gatorna för att demonstrera.

– Jerusalem är inte till salu. Våra rättigheter är inte till salu och går inte att köpslå med. Och ert förslag, den här konspirationen, kommer inte att gå igenom, sade den palestinske presidenten Mahmud Abbas i ett uttalande där han även kallade planen för ”århundrades smocka”.

Det finns så många tänkbara scenarion. Allt från att det i stort sett inte händer någonting, till rent apokalyptiska scener.
Anders Persson, Mellanösternexpert

Även Hamas har fördömt fredsplanen och sagt att de kommer att bekämpa förslaget på alla tänkbara sätt.

FAKTA DONALD TRUMPS FREDSPLAN
Under Donald Trumps tid vid makten har USA på många sätt ändrat sin Israel-Palestina-politik. Bland annat genom att flera gånger bryta mot internationell konsensus och tidigare praxis. Trump erkände redan förra året Jerusalem som israelisk huvudstad trots stora protester från omvärlden. USA har också meddelat att de inte längre betraktar de israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark som ett brott mot internationell lag.

I det nya förslaget till fredsplan ska delar av det redan ockuperade Västbanken tillfalla Israel. Jerusalem ska dessutom bli odelad israelisk huvudstad medan tanken är att den palestinska huvudstaden ska ligga i Abu Dis, en förort till Jerusalem.

Anders Persson, Mellanösternexpert och universitetslektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, tror inte att planen kommer att gå i lås.

– Det här är en enorm seger för Netanyahu, för det är ju inte frågan om någon palestinsk stat i fullständig mening. Det som erbjuds är mindre än vad palestinierna någonsin erbjudits i tidigare fredsförhandlingar, säger han till Arbetaren.

Samtidigt beskriver han palestiniernas situation som oerhört svår. Det råder stora splittringar hur man ska hantera förslaget från Donald Trump och mycket kan komma att hända den närmaste tiden.

– Det finns så många tänkbara scenarion. Allt från att det i stort sett inte händer någonting, till rent apokalyptiska scener, säger Anders Persson.

Försiktiga fördömanden har strömmat in från omvärlden. Få tycks vilja stöta sig med den amerikanske presidenten. Sveriges utrikesminister Ann Linde menar att fredsplanen i flera drag strider mot internationell rätt och även den tidigare moderata stats- och utrikesministern Carl Bildt är skeptisk.

– Att kalla det här för fredsplan är att ta i. Det är en amerikansk Trump-position gränsande till en extrem israelisk position. Att detta skulle vara basen för fred, det vill säga en överenskommelse mellan palestinierna och israelerna är gränsande till uteslutet, sade Carl Bildt till SVT, samtidigt som han förklarade att USA helt uteslutet den palestinska sidan när Trump utarbetade sin plan.

En annan omdiskuterad punkt i planen är den att palestinska flyktingar inte ska tillåtas återvända till sina hem varifrån de fördrivits av israeliska bosättare.

– Jag ser det här som symptomatiskt för den tid vi lever i just nu. Där man bryter mot tidigare normer, mot hela FN-systemet och mot det bilaterala samarbetet som varit grunden för fredsförhoppningarna under så många år. Dessutom ser vi hur påfallande svagt och maktlöst EU blivit i frågan, säger Anders Persson.

Hur tror du att palestinierna kommer att agera?

– Ingen vet vad som kommer att hända här näst. Allt kan se helt annorlunda ut om ett år. För då kan nämligen de här tre männen, Trump, Netanyahu och Abbas vara borta från makten. Men jag har svårt att se att palestinierna kommer att sluta kämpa och ge upp.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan