Utrikes #1/2020

Iransk toppgeneral dödad i drönarattack

Iraks premiärministers pressavdelning publicerade foton på ett brinnande fordon vid Bagdads internationella flygplats efter en drönarattack tidigt på morgonen den 3 januari. Pentagon har gått ut med att man dödat Qassem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds. Foto: TT

Konflikten mellan USA och Iran trappas upp. Natten till i fredags dödades Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en amerikansk drönarattack utanför Bagdads internationella flygplats. Iran väntas hämnas attacken.

Under torsdagsnatten beordrade USA:s president Donald Trump en drönarattack riktad mot Bagdads internationella flygplats. Den högt uppsatta militären Qasem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds, dödades i attacken. Soleimani beskrivs som en av Irans mäktigaste män. Han är ansvarig för Irans militära inflytande i regionen och nu väntas spänningarna öka mellan USA och Iran. Utöver Soleimani dödades den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, i drönarattacken.

Iran kommer att hämnas attacken, sade Irans president Hassan Rohani på morgonen. Regionala analytiker säger att Irans ledare troligtvis kommer att se anfallet mot Soleimani som en krigsförklaring, rapporterar TT.

Attacken kommer efter en upptrappning av ett redan spänt läge. Flera hundra personer samlades under tisdagen utanför den amerikanska ambassaden i Bagdad för att protestera. ”Död åt Amerika” och ”Död åt Israel” ska demonstranterna ha ropat och enligt nyhetsbyrån AP ska vattenflaskor ha kastats mot säkerhetskamerorna och Reuters rapporterar om att stenar ska ha kastats av demonstranterna.

Därefter ska den amerikanska ambassaden ha utrymts på all personal förutom de säkerhetsansvariga. Under tisdagsförmiddagen, svensk tid, hördes skottlossning och sirener från platsen efter att proiranska milismedlemmarna lyckats storma ambassaden. Den amerikanska ambassadens säkerhetsstyrkor svarade med tårgas, rapporterar AFP.

Stormningen inträffade efter att de sörjande hållit begravningar för de som omkom i USA:s flygattack förra veckan, skriver SVT Nyheter. Iraks premiärminister Adil Abdul al-Mahdi har fördömt attackerna och säger att de kommer att resultera i ”farliga konsekvenser”.

USA:s flygattack genomfördes i söndags och var riktad mot de Iranstödda Hizbollah-brigaderna i både Syrien och Irak. Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats och minst 55 skadats i attacken.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984