Kultur #1/2020

Countrymusikens historia

I nio sevärda avsnitt tar Ken Burns med oss på en musikalisk resa som väl bäst går att jämföras med författaren och historikern Howard Zimms prisbelönta mästerverk ”Det amerikanska folkets historia” från 1980. Foto: Florentine Films/ PBS

Ingenting uppstår av sig själv. Allt är och har alltid varit ett resultat av nyfiken blandning. Av experiment, influenser och korsbefruktningar. Inget kommer till utan möten och erfarenheter. [SERIE] Countrymusikens historia SVT och SVT Play Regi: Ken Burns Det fanns länge en tröttsam föreställning om amerikansk countrymusik som inskränkt, rasistisk och inte sällan djupt reaktionär. […]

Ingenting uppstår av sig själv. Allt är och har alltid varit ett resultat av nyfiken blandning. Av experiment, influenser och korsbefruktningar. Inget kommer till utan möten och erfarenheter.

[SERIE] Countrymusikens historia
SVT och SVT Play
Regi: Ken Burns

Det fanns länge en tröttsam föreställning om amerikansk countrymusik som inskränkt, rasistisk och inte sällan djupt reaktionär. Tack och lov har stämpeln näst intill försvunnit.

För den som fortfarande tvivlar är den prisbelönte regissören Ken Burns nya dokumentärserie obligatorisk undervisning i ämnet.

I nio sevärda avsnitt tar han med oss på en musikalisk resa som väl bäst går att jämföras med författaren och historikern Howard Zimms prisbelönta mästerverk ”Det amerikanska folkets historia” från 1980.

”Contrymusik är något man kan dansa, gråta eller älska till”
Dolly Parton i det första avsnittet

I countrymusikens historia får vi följa utvecklingen från Appalachernas isolerade bergsbyar med bluegrass och järnvägsstrejker, genom krigsåren i början av 1940-talet, radions genomslagskraft och mötet med det som så småningom skall komma att utvecklas till rock-n roll ett knappt decennium senare.

Vi får veta mer om den så kallade outlaw-rörelsen med giganter som Willie Nelson och Waylon Jennings. Dolly Partons genombrott och enorma betydelse för en ofta hånad musikgenre. De turbulenta åren runt Vietnam-kriget då USA delades i två läger, något som naturligtvis satte sin prägel även på musiken. Guldglittrande galor i Nashville varvas med hjärta, smärta, cigarettrök och mängder av alkohol och piller i alla dess former.

Eller som Dolly Parton själv beskriver musiken i en intervju redan i det första avsnittet. ”Contrymusik är något man kan dansa, gråta eller älska till”.

Det är vardagens musik. Eller de vardagligas. Framförd av människor inte sällan långt ute i marginalen. Ofta med bittra erfarenheter av det som enklast kan beskrivas som livet.

Serien är ett underbart epos om ett USA i ständig förändring. Från slavnation till den europeiska invandringen i slutet av 1800- och början av 1900-talet med hundratals aldrig tidigare visade filmklipp och foton. Den flerfaldigt Oscarsnominerade Ken Burns, som i 40 år varit en av världens främsta dokumentärfilmskapare, har gjort ett magiskt vackert porträtt om musikens faktiska själ.

Hela countrymusikens historia ligger nu ute på SVT play och är ett måste vad du än har för förhållande till honky tonk, country & western, americana eller vad du nu väljer att kalla det. Perfekt att sträcktitta över jul.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan